![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chciałbym sprawić czy pole imie ma od 2 do 20 znaków, bez spacjii
Jendak nie wiem jak dodać możliwość użycia polskich liter... Tak aby nie było niespodzianek przy wpisaniu "Łucja, Staś, Łukasz" itp. -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Kod if(preg_match(/[a-zA-Z_]+/, $imie))
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wookieb - Twój przykład pozwala tylko na wpisanie liczb... zmieniłem to na:
Kod if(strlen($imie)<3 or strlen($imie)>20 or !preg_match("/[a-zA-Z]+/",$imie)){ ale mogę wpisać nadal coś ze spacją i kropką -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Racja
Kod if(strlen($imie)<3 or strlen($imie)>20 or !preg_match("/^[a-zA-Z]+$/",$imie)){
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
heh podobnie miałem na początku... polskie znaki są ignorowane, a co za tym idzie... kurde nie ma czegoś w php do walidacjii IMIENIA?
![]() -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Kod [a-zA-Z_ąĄ]+ Resztę dopisz sobie sam, poza tym nie używaj eregi" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual tylko preg_match" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual. |
|
|
![]()
|
|
A jak zamienić pierwszą literę na dużą a resztę małe? Tak jak powinno być zapisane imie, uwzględniając Ł,Ż,Śitp.
Kod function strtolower_pl($inimie) { return strtr(ucfirst(strtolower($inimie)), '[ąćęłńóśźż]', '[ĄĆĘŁŃÓŚŹŻ]'); } $inimie = trim(stripslashes(ucfirst(strtolower_pl($_POST['inimie'])))); $innazwisko = ucfirst(strtolower_pl($_POST['innazwisko'])); ten myk zamienia WSZYSTKIE litery na duże, choć powinien tylko pierwszą... -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Manual Twoim przyjacielem jest ucfirst() lub ucwords()
Ten post edytował JoShiMa 9.09.2008, 09:36:40 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
JoShiMa - czytałem to już i na podstawie tego jest powyzszy kod, jednak nie działa to tak jak powinno. Gdy np. wpisz łuuuudddłłłłłóóó zostatnie to zamienione na ŁuuuudddŁŁŁŁŁÓÓÓ
Ten post edytował !*! 9.09.2008, 15:45:33 -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.07.2025 - 01:52 |