![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 2 Dołączył: 20.08.2004 Skąd: Warszawa Grochów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozwiązany
Hej! W sumie to trochę już PHP znam, ale z wyrażeniami regularnymi nigdy nie miałem do czynienia, więc jestem zdany na waszą łaskę i niełaskę. Otóż z jakiegoś tam tekstu o postaci: Cytat $string = 'Wartość właściwa {nazwa_funkcji:parametr_funkcji}'; Przykładowo (dla waluty): Cytat $string = 'Mołdawski lej {currency:MDL}'; chciałbym wydzielić następujące części: CODE $array[0] = 'Mołdawski lej'; $array[1] = 'currency'; $array[2] = 'MDL'; Pomożecie mi to zrobić? Dodam, że postać początkowego ciągu mogę dowolnie modyfikować (tak, by ewentualnie było łatwiej). Thx! PS Nie wiedziałem czy umieścić to tutaj czy w Przedszkolu, więc umieściłem i tu, i tu. W Przedszkolu zero odzewu (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif) Ten post edytował rolling_stone 6.09.2008, 22:08:51 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 999 Pomógł: 30 Dołączył: 14.01.2007 Skąd: wiesz ? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Output: Cytat array edit>0 => string 'Mołdawski lej {currency:MDL}' (length=29) 1 => string 'Mołdawski' (length=10) 2 => string 'lej' (length=3) 3 => string 'currency' (length=8) 4 => string 'MDL' (length=3) Tag PHP zjadł jeden nawias. $pattern = '#([^ ]+) ([^ ]+) {([^:]+):([^}]+)}#'; Ten post edytował orglee 7.09.2008, 00:34:53 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 11:33 |