![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 2 Dołączył: 20.08.2004 Skąd: Warszawa Grochów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej!
W sumie to trochę już PHP znam, ale z wyrażeniami regularnymi nigdy nie miałem do czynienia, więc jestem zdany na waszą łaskę i niełaskę. Otóż z jakiegoś tam tekstu o postaci: Cytat $string = 'Wartość właściwa {nazwa_funkcji:parametr_funkcji}'; Przykładowo (dla waluty): Cytat $string = 'Mołdawski lej {currency:MDL}'; chciałbym wydzielić następujące części: CODE $array[0] = 'Mołdawski lej'; $array[1] = 'currency'; $array[2] = 'MDL'; Pomożecie mi to zrobić? Dodam, że postać początkowego ciągu mogę dowolnie modyfikować (tak, by ewentualnie było łatwiej). Thx! Ten post edytował rolling_stone 6.09.2008, 21:48:04 -------------------- Zaprzyjaźniam się z Magento - www.heliantus.com.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 2 Dołączył: 20.08.2004 Skąd: Warszawa Grochów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Noooo prawie
![]() Bo ten $pattern się nie sprawdza, ale wyszło mi z niego, że
Działa za to:
Ten post edytował rolling_stone 6.09.2008, 22:34:01 -------------------- Zaprzyjaźniam się z Magento - www.heliantus.com.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Coś mi forum poucinało. Ma być tak:
Kod <?php
$string = 'Mołdawski lej {currency:MDL}'; preg_match ('#(.*)\{([^:]+):([^\{]+)\}#', $string, $result); print_r ($result); ?> |
|
|
![]()
|
|
To nawet do tych samych wniosków doszliśmy
![]() Dzięki wielkie! -------------------- Zaprzyjaźniam się z Magento - www.heliantus.com.pl
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 7.07.2025 - 14:53 |