![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 2 Dołączył: 5.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Posiadam zainstalowany serwer Apache na komputerze. Serwer działa. Jednak chciałbym móc dostać się do jego powłoki - Shell'a. I nie wiem jak to zrobić. Jak to odpalić? Potrzebuję skonwertować bazę danych do utf8 po przez iconv. Proszę o pomoc. Pozdrawiam, DirectPL |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Eee?
shell, ssh nie ma nic wspolnego z Apachem, musisz miec odpalonego demona sshd i sie potem laczysz z serwerem przez Kod ssh -l user server.com
|
|
|
![]()
|
|
Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Może autorowi chodzi o dostęp do konsoli? Jeśli tak to exec" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual lub system" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
e-e
bo jesli bawi sie phpem to w nim tez ma iconv. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 2 Dołączył: 5.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może autorowi chodzi o dostęp do konsoli? Jeśli tak to exec" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual lub system" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual. Tak. Chodzi mi o dostęp do konsoli. Tylko do taki dostęp jak do mysql'a. I tu przykład: - wchodzę do Start -> Uruchom -> cmd - wpisuję cd C:\xampp\mysql\ a następnie: mysql -u user_bazy -p nazwa_bazy <nazwa_pliku Przedstawiłem powyżej import pliku do bazy mysql. Czy jest podobny sposób aby odpalić icnov'a, ponieważ z manuala nic nie mogę się doszukać? Mógłbym prosić o instrukcję krok po kroku jak móc wykonać tą instrukcję? Kod iconv -f iso-8859-2 -t utf-8 jos_content.sql > jos_content-utf8.sql DirectPL UPDATE: Doszedłem do tego, jak wykonać polecenie poprzez 'skrypt.php'. Oto zawartość tego skryptu: Kod <?php exec('iconv -f iso-8859-2 -t utf-8 iso_1.sql > utf8_11.sql 2>&1', $output); echo $output; foreach($output as $outputline){ echo("$outputline<br>"); } ?> Plik iso_1.sql znajduje się w tym samym folderze co skrypt i ma ponad 25MB. Po wykonaniu tego skryptu (wywołałem go z przeglądarki - trwało to kilka sekund), zostaje utworzony w tym samym folderze plik utf8_1.sql o wadze 1Kb z zawartością: Kod Nazwa 'iconv' nie jest rozpoznawana jako polecenie wewn©trzne lub zewn©trzne, program wykonywalny lub plik wsadowy. Proszę o pomoc. Ten post edytował DirectPL 6.09.2008, 23:11:44 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1) Nie ma iconv na serwerze. Stąd komunikat o braku polecenia.
2) Możesz to zrobić przez zapytania SQL. Jak już masz nazwy tabel to:
[nie wiem czy zadziała, znalezione w sieci] |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 03:53 |