![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 467 Pomógł: 77 Dołączył: 6.09.2008 Skąd: Miechów / Kraków Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam.
Właśnie próbuje napisać skrypt do swojego portalu i opieram się na pewniej książce i skrypcie w nim opisanym. Pisałem skrypt logowania podobnie jak tam. W skrypcie zmienne są przekazywane ok natomiast w moim po zalogowaniu jest ok, ale po przeładowaniu strony ponownie wyskakuje okienko logowania :/
Powód edycji: Poprawiłem bbcode. Stosuj PHP, a nie CODE. /webdicepl
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 333 Pomógł: 137 Dołączył: 25.03.2008 Skąd: jesteś?? Ostrzeżenie: (0%)
|
Mam pytania:
1. Masz na górze gdzieś napisane sesionstart() (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) 2. Jaką wartość ma pole a w zasadzie zmienna $id?? Ps Obstawiam, że błąd jest spowodowany brakiem session_start(); na początku skrypty... Ten post edytował ShadowD 6.09.2008, 20:45:38 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 467 Pomógł: 77 Dołączył: 6.09.2008 Skąd: Miechów / Kraków Ostrzeżenie: (0%)
|
No to źle obstawiasz (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) Ten plik jest pobierany do nagłówka strony (header.php) a do niego jest pobierany plik z silnikiem (silnik.php) i w silniku właśnie jest session_start(). Nie zapomniałem też o session_register() dla każdej zmiennej sesyjnej.
Zmienna $id przekazuje numer id użytkownika z bazy danych. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 333 Pomógł: 137 Dołączył: 25.03.2008 Skąd: jesteś?? Ostrzeżenie: (0%)
|
Nie wiem ale jak u siebie dodałem ręcznie sesję to działało więc albo nie masz session_start(); albo nie dochodzi do linii z $_SESSION['u_id']=$id; albo przy np odświeżeniu zastępujesz $_SESSION['u_id'] wartością "" jedno z trojga, nie widzę innej możliwości... ;p
Przy linii $_SESSION['u_id']=$id; daj jakieś echo 'TUTUTUTU'; i sprawdź czy ten kod jest używany z $id o wartości ""... |
|
|
|
|
|
|
|
Właśnie w tym sęk, że dochodzi do tej linij :/ Zmienne też są dobrze przekazywane :/ Co najdziwniejsze to to, że po wpisaniu echo $_SESSION['u_id']; Wyświetla dobrze nazwę usera :/ Czyli chyba coś musi czyścić te zmienne tylko nie mam zielonego pojęcia co (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif)
|
|
|
|
|
|
|
|
Ten kawałek który nam pokazałeś jest ok, dodawałem sesję i działało nawet po odświeżeniu strony.
Jestem prawie pewien, że w kodzie którego nie udostępniłeś zmieniasz wartość zmiennej $_SESSION['u_id'] zamieniasz na "" lub w ogóle ją usuwasz. Poszukaj w kodzie czy nie masz nigdzie: unset($_SESSION['u_id']); lub $_SESSION['u_id']="" czy czegoś w tym stylu. Jeśli nie znajdziesz nic to pokarz nam cały kod... Ten post edytował ShadowD 6.09.2008, 22:34:12 |
|
|
|
|
|
|
|
Matko ale ja jestem ślepy. Machnąłem się w silniku ;/ Zamiast $_SESSION było $SESSION przy warunku sprawdzającym czy zmienna $_SESSION['u_logged'] ma jakąś wartość :/ Tyle czasu gapiłem się w sobotę na ten kod i nie widziałem :/
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 23.12.2025 - 10:53 |