![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Od rana jestem bombardowany informacjami o nowej przeglądarce od Google o nazwie Chrome. Jest ona opisywana jako zabójca IE, jednak moim zdaniem bardziej zaszkodzi Fx. W końcu Google sporo płaci fundacji Mozilla. Teoretycznie dziś można ściągnąć gogle chrome, ale cały czas jest 404 na stronie pobierania. W sieci można znaleźć dużo informacji na temat nowej przeglądarki, a samo Google zrobiło komiks.
Czyżby Google szykowało nam narzędzie do sprawnego używania usług Google? Co wy na to? -------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 149 Pomógł: 12 Dołączył: 3.03.2008 Skąd: łódzkie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moim zdaniem szykują sprzęt pod siebie. Przy okazji może pójdą w kierunku lepszego respektowania standardów, ale głównie ich celem są aplikacje webowe.
Już jest ala-word webowy, mapy, itd. Wszystko silnie korzystające z JavaScript (pewnie generowanego przez Jave), etc. -------------------- "Jeden człowiek nie zmieni świata, ale jeden człowiek może przekazać informację która zmieni świat." - David Icke
| PAMIĘTAJ, JESTEŚ POLAKIEM !!! | Jam jest Polska, Ojczyzna Twoja, ziemia Ojców, z której wzrosłeś. Wszystko, czym jesteś, po Bogu - mnie zawdzięczasz!! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 333 Pomógł: 137 Dołączył: 25.03.2008 Skąd: jesteś?? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli przeglądarka będzie stała na wysokim poziomie a w zasadzie chodzi tu o poprawne wyświetlanie stron, jak i dopuszczanie pluginów w ilości i jakości ff to źle nie będzie.
Moim skromnym zdaniem dla windowsa są dwie przeglądarki które stoją na bardzo wysokim poziomie mowa oczywiście o operze i ff, jak na rynek wkroczy trzecia przeglądarka o podobnych parametrach do dwóch wyżej wymieniowych rozpęta się piekło wszystkie z nich będą walczyły o top 1 na rynku. A więc, czym więcej przeglądarek z poprawno implementacją css i (x)html tym lepiej dla urzytkownika, każdy będzie mugł coś dla siebie dobrać. A czy programiści zyskają na tym to nie wiem, ale mam nadzieję że pogoni to takie przeglądarki jak ie... -------------------- Mój blog - o wszystkim i niczym ale zazwyczaj związane z informatyką! ;-)
Githube Usługi spawalnicze i monterskie | Park linowy Lublin i Okunince |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 662 Pomógł: 45 Dołączył: 26.03.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Od rana jestem bombardowany informacjami Pewnie jak każdy ![]() Google próbuje zdobyć monopol, co mi się bardzo nie podoba. Ja z usług google korzystam tylko z wyszukiwarki, gmail i reader i chce żeby tak zostało. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 202 Pomógł: 117 Dołączył: 13.04.2007 Skąd: 127.0.0.1 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja uważam, że Google wie o mnie i tak już za dużo.
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 697 Pomógł: 47 Dołączył: 19.12.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Widac, że google chce zawładnąć światem
![]() Pomysł mi się nie podoba ale mam nadzieje, że google trafi do zwykłych zjadaczy chleba, którzy mają zainstalowanego IE. W końcu więcej ludzi zna google niż Firefoxa/Operę. Ten post edytował SHiP 2.09.2008, 16:06:47 -------------------- Warsztat: Kubuntu, PhpStorm, Opera
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 403 Pomógł: 68 Dołączył: 20.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak jak już ktoś powiedział ważne żeby poprawnie interpretowała standardy i rzeczywiście może to zaowocować tym że MS weźmie się za IE bo i tak google już go bardzo wqrza. Ja na pewno zainstaluje sobie chrome'a ale i tak na razie pewnie zostanę przy FF
-------------------- Pomogłem? wyraź to i kliknij "Pomógł"
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli będą wtyczki pod Chrome, zobaczymy. Na razie zostanę wierny FF.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Z tego co można znaleźć w sieci, silnik renderujący ma bazować (być wzięty) na Safari. Z doświadczenia wiem, że pod w tej przeglądarce standardy są zachowane.
Mnie najbardziej martwi, że Google będzie wiedziało o mnie wszystko oraz to, że nie będzie AdBlocka ![]() -------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na WebKicie, ma 100% zgodności Acid 3
![]() Fajne z tymi zakładkami, ja mam mały monitor i powiem szczerze, że jak będzie guzik chowania ich to przerzucę się na chrome. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat Na WebKicie Dokładnie. Zapomniałem jak to się nazywa.Inną dobrą rzeczą będzie to, że wszystkie zakładki będą działać w osobnych procesach, co oznacza, że jak wywali się jedna zakładka/okno, to reszta pozostanie nieruszona i będzie można kontynuować pracę. Do tego wszystkiego dochodzi silnik javascript V8, który według zapewnień na posiadać o wiele większe możliwości od obecnie zaimplementowanych silników JS. -------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
|
|
![]()
|
|
![]() Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 071 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
z czym fx 3.1 ma miec tez nowy silnik js, wiec to juz nie jest takim mocnym argumentem bez zadnych benchmarkow
![]() |
|
|
![]()
|
|
~kwiateusz, chyba "z czego" ?
![]() Tylko, że FF3 nadal ma pracowac na Gecko, niby już dwójce, ale jak pisali w Komputer Świat WebKit pracuje szybciej, a zżera tyle samo pamięci. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 071 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
mi sie podoba z czym
![]() pozyjemy zobaczymy, jak wydadza bedzie mozna debatowac, teraz to jak rozmowa slepego z głuchym... mam na mysli przyslowie, a nie obrażanie kogokolwiek ![]() |
|
|
![]()
|
|
Cytat pozyjemy zobaczymy, jak wydadza bedzie mozna debatowac, teraz to jak rozmowa slepego z głuchym... Teoretycznie już dzisiaj ma być dostępny link do pobrania. Obawiam się, że będzie tyle chętnych, że rekord Fx 3 zostanie pobity, a co za tym idzie, będzie można pobrać przeglądarkę dopiero za kilka dni.
-------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skoro na webkicie to ok. Gorzej gdyby wymyślili nowy silnik renderujący - wtedy by była masakra. Nie dość, że i tak muszę wymyślać bugfixy css-a dla ie i (czasem) fx (z operą i webkitem mam problemy bardzo sporadycznie) to musiałbym jeszcze pomyśleć o kolejnym tworze "gógla"
![]() Ja uważam, że Google wie o mnie i tak już za dużo. ![]() No właśnie ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 654 Pomógł: 17 Dołączył: 19.03.2006 Skąd: z kosmosu ;) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najciekawsze jest to że jak wejdziemy w wynik wyszukiwania pobrania przeglądarki dla słowa:
http://www.google.pl/search?num=20&hl=...=Szukaj&lr= Każdy wynik który prowadzi do downloadu = przekierowanie na stronę główną, co jest?! Pozdrawiam. -------------------- Środowisko testowe (desktop) - Gedit, lighttpd, sftp, rsync, xfce4-terminal, chromium, firefox4 | System: Gentoo ~x86
O'Neill - serwer WWW @ lighttpd, links, nano, rsyncd, sftpd | System: Debian ![]() |
|
|
![]()
|
|
Najciekawsze jest to że jak wejdziemy w wynik wyszukiwania pobrania przeglądarki dla słowa: http://www.google.pl/search?num=20&hl=...=Szukaj&lr= Każdy wynik który prowadzi do downloadu = przekierowanie na stronę główną, co jest?! Pozdrawiam. Najciekawsze jest to, że data premiery bety zaplanowana jest na dzisiaj (nie pamiętam, na którą godzinę). Czyli jeśli nie ma jeszcze gotowej strony download, to następuje przekierowanie na stronę główną lub wyświetlony zostaje błąd 404. -------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
|
|
![]()
|
|
Najciekawsze jest to że jak wejdziemy w wynik wyszukiwania pobrania przeglądarki dla słowa: http://www.google.pl/search?num=20&hl=...=Szukaj&lr= Każdy wynik który prowadzi do downloadu = przekierowanie na stronę główną, co jest?! Pozdrawiam. wyłączyli opcje downloadu? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 654 Pomógł: 17 Dołączył: 19.03.2006 Skąd: z kosmosu ;) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
LoL, to po to instalowałem "Gears" z gears.google.com aby zobaczyć czy to działa, ale wynik jest negatywny - przekierowanie nadal jest...
Pozdrawiam. -------------------- Środowisko testowe (desktop) - Gedit, lighttpd, sftp, rsync, xfce4-terminal, chromium, firefox4 | System: Gentoo ~x86
O'Neill - serwer WWW @ lighttpd, links, nano, rsyncd, sftpd | System: Debian ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 17.06.2025 - 12:35 |