![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 57 Pomógł: 0 Dołączył: 17.04.2002 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam jutro zaliczenie z laborki z Unixa, z tego co slyszalem moze sie pojawic zadanie - program, ktory wyswietla informacje na temat i-wezla wybranego pliku, czy jakos tak. Czy ktos z Was potrafi mi powiedziec, jaka komenda w Unixie mozna pobrac informacje na temat i-wezlow |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 150 Pomógł: 0 Dołączył: 9.07.2003 Skąd: Lublin city Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://rainbow.mimuw.edu.pl/SO/LabLinux/PL...MAT_2/iget.html
http://rainbow.mimuw.edu.pl/SO/Linux/Temat...at05/namei.html I prosty skrypt w bash'u jesli o to Ci chodzi: Kod #!/bin/bash
if [ $# == 1 ]; then exec namei $1 -x -m else echo "Prosze podac sciezke do pliku" fi -------------------- (none)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 57 Pomógł: 0 Dołączył: 17.04.2002 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bylem juz na tamtej stronce, zadna z tam wymienionych funkcji na tym Unixie, na ktorym pracuje na laborce (SCO Unix), nie dziala, tzn. jej tam po prostu nie ma
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a
Kod #!/bin/sh
stat $1 |
|
|
![]()
|
|
Jeszcze jedno, jak w systemie Unix wygenerowac liczbe losowa z przedzialu zadanego?
mialem cos takiego: Kod los=`expr $RANDOM % 100 + 1`
ale to nie dziala. Jest mi to bardzo pilnie potrzebne, za godzine mam zaliczenie z tego ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co Ci w tym nie dziala??
Kod expr $RANDOM % ( $b - $a + 1 ) + $a
wyswietla losowa liczbe od $a do $b wlacznie PS. trzeba bylo sie uczyc troche wczesniej a nie liczyc teraz na nasza pomoc ![]() -------------------- Brak czasu :/
|
|
|
![]()
|
|
re: FiDO
No jak wywolywalem tamta instrukcje, ktora podalem, wyskakiwal blad: expr - syntax error A uczyc to sie uczylem, wczoraj w nocy ![]() ![]() Ale dzieki za pomoc! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To jakis dziwny tez SCO Unix, skoro takie cos na nim nie dziala
![]() -------------------- Brak czasu :/
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod sub random_int_in ($$) { Takie cacko, ale to w perlu ( każdy unix ma perla ). mam to z http://www.perldoc.com/perl5.8.0/pod/perlf...etween-X-and-Y-
my($min, $max) = @_; # Assumes that the two arguments are integers themselves! return $min if $min == $max; ($min, $max) = ($max, $min) if $min > $max; return $min + int rand(1 + $max - $min); } łatwo to sobie możesz przerobić na skrypt i mieć wersje bashową. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 20:39 |