![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 4.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Tworze www w php i mam taki problem . zrobiłem plik maincore.php i w nim są funkcje ktore wywołuje na indexie . I w jednej funkcji rejestracji mam Funkcje W Funkcji (patrz ostatnie linijki kodu ,else ShowForm) I nie moge wywołac tej funkcji bo pisze Fatal error: Call to undefined function: showform() in c:\usr\krasnal\www\lso_fusion\maincore.php on line 49
CODE function rejestracja() { echo "$komunikat<br>"; echo "<form action=rejestracja.php method=post>"; echo "Login: <input type=text name=login><br>"; echo "Hasło: <input type=text name=haslo><br>"; echo "<input type=hidden value='1' name=send>"; echo "<input type=submit value='Zarejestruj mnie'>"; echo "</form>"; if($_POST["send"]==1){ //sprawdzanie czy formularz został wysłany if(!empty($_POST["login"]) && !empty($_POST["haslo"])){ //oraz czy uzupełniono wszystkie dane if(mysql_num_rows(mysql_query("select * from users where user_login='".htmlspecialchars($_POST["login"]."'"))))ShowForm("Użytkownik o podanym loginie już istnieje!!!"); // sprawdzanie czy użytkownik o podanej nazwie już istnieje else{ mysql_query("insert into users values(NULL, '".htmlspecialchars($_POST["login"])."', '".htmlspecialchars($_POST["haslo"])."')"); // zapisywanie rekordu do bazy echo "Rejestracja przebiegła pomyślnie. Możesz teraz przejść do <a href='index.php'>strony głównej</a> i się zalogować."; } } else ShowForm("Nie uzupełniono wszystkich pól!!!"); } else ShowForm(); } |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 012 Pomógł: 109 Dołączył: 26.09.2003 Skąd: nexis.pl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy w skrócie nie chodzi o coś takiego?
Moje uwagi: 1. W HTML przy atrybutach używaj " zamiast ' 2. Poznaj różnice między &&, a || 3. Filtruj prawidłowo dane (mysql_real_escape_string" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual) 4. Maskuj (<input type="password" />) i koduj (sha1" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual) hasła Ten post edytował nexis 31.08.2008, 15:05:59 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 4.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ciagle po wypelnieniu formularza pisze :Nie uzupełniono wszystkich pól!
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 07:27 |