![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 24.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie , mam taki problem mianowicie po stworzeniu formularza zamowieniowego opartego na Bazie Mysql z polami takimi jak login, imie nazwisko itp chce aby w bazie nie powtarzaly sie loginy uzytkownikow - prosze popatrzec :
CODE if (!$login || !$imie || !$nazwisko || !$mail || !$rodzaj || !$miesiac || !$rok || !$dzien ) { print ("Nie zostaly wypelnione wszystkie pola"); exit; } $login = addslashes($login); $imie = addslashes($imie); $nazwisko = addslashes($nazwisko); $meil = addslashes($meil); $rodzaj = addslashes($rodzaj); $miesiac = addslashes($miesiac); $dzien = addslashes($dzien); $rozmiar = addslashes($rozmiar); $rok = addslashes($rok); @$db = mysql_pconnect("localhost", "root", "krasnal"); if (!$db) { print "Nie można nawiązać połączenia z bazą danych"; exit; } mysql_select_db("sklep"); $query = "insert into koszulki values ('".$id."', '".$login."', '".$nazwisko."', '".$mail."')"; $result = mysql_query($query); $zapytanie = 'select * from koszulki where login = "'.$login.'" '; $wynik = mysql_query($wynik); if(!$wynik==0) { if ($result) print "Towar ".$login." został dodany do bazy danych."; else { print "W bazie istnieje już produkt o tym numerze."; } } else { echo 'Error!! Takie Imię i Nazwisko Już Istnieje w Bazie Danych'; } ?> po uzupełnieniu wszystkich pól w formularzu i kliknięciu zamawiam pisze ze już taki wpis jest już w bazie lecz to jest błędny komunikat gdyż baza jest pusta nie wiem jak sobie z tym poradzić żeby wszystko było ok aby po wpisaniu danych do formularza dodawał się wpis do bazy lecz nie powtarzał np login ja pokaże screeny Lecz przypominam baza jest pusta mógł by mi ktoś pomoc i powiedzieć jak to dokładnie zrobić aby wszystko sprawnie funkcjonowało z Góry dziękuje i pozdrawiam ![]() |
|
|
![]() |
--tomm-- |
![]()
|
Goście ![]() |
masz błąd w tej linii
$wynik = mysql_query($wynik); masz jako argument wstawić $zapytanie bo tak ci zwraca 0 i wykonuje się ostatni else |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 24.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety to nie pomogło teraz php drukuje mi napis W bazie istnieje już produkt o tym numerze.
napis zawarty jest w kodzie który podałem wyżej a wiec nie pomogło ![]() ![]() CODE $wynik = mysql_query($zapytanie); zmienilem to co mówiłeś Ten post edytował RafalKostrzewa 31.08.2008, 15:00:32 |
|
|
--tomm-- |
![]()
|
Goście ![]() |
$result to uchwyt do wyniku zapytania, tak samo $wynik. Ten warunek
if(!$wynik==0) powinieneś sprawdzać if(mysql_num_rows($wynik) != 0) natomiast dla INSERTA użyj funkcji mysql_fetch_row() |
|
|
![]()
|
|
Tomm moglbys mi to wyslac caly ten kod php z tymi zmianami co piszesz lub jak chcesz napisz na gg 8824584 bedzie szybsza komunikacja
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 198 Pomógł: 3 Dołączył: 27.02.2007 Skąd: Tczew Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Teraz z tym spróbuj może załapie
![]()
----------------- EDIT Jak dla mnie to tu coś jeszcze jest nie tak ze skryptem zastanawia mnie całość od połączenia z bazą w dół ![]() Ten post edytował FliSs_tCv 31.08.2008, 15:52:21 -------------------- ![]() |
|
|
--TOMM-- |
![]()
|
Goście ![]() |
// NAJPIERW SPRAWDZENIE CZY TAKI LOGIN JEST JUŻ W BAZIE
|
|
|
![]()
|
|
oto rezultat kodu ktorego podales wyzej
CODE Parse error: parse error in c:\usr\krasnal\www\rafi\dodaj.php on line 37 kurcze pomocyyy wysle linka do spakowanego skryptu Formularz pomocyyyyyyyy ;( |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 5 Dołączył: 7.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sporo błędów w jednym małym skrypcie:) Poprawiłem tylko zapytania i warunek.
To będzie działać, ale nie dodawałem filtrowania i sprawdzania danych - użytkownikowi w ręce bym tego nie oddał. Ten post edytował matssuda 1.09.2008, 09:23:41 |
|
|
![]()
|
|
Dzieki maatssuda pomogles mi wszystko dziala 100% lecz chce dodac jeszcze jedna funkcje mianowicie funkcje wysylania meila ktory wysle uzytkownikowi meila na podany w foormularzu adres oto kod mojego skryptu
CODE if ( empty($_POST['login']) || empty($_POST['imie']) || empty($_POST['nazwisko']) || empty($_POST['mail']) || empty($_POST['rodzaj']) || empty($_POST['miesiac']) || empty($_POST['rok']) || empty($_POST['dzien']) ) { print ("Nie zostaly wypelnione wszystkie pola"); exit; } $login = trim($login); $db = @mysql_pconnect("localhost", "root", "krasnal"); if (!$db) { print "Nie można nawiązać połączenia z bazą danych"; exit; } @mysql_select_db("sklep"); $sql = mysql_query('SELECT * FROM koszulki where login = "'.$_POST['login'].'" '); if (mysql_num_rows($sql) == 0) { $query = 'INSERT INTO koszulki (id,login,imie,nazwisko,mail,telefon,ulica,kod,rozmiar) VALUES (NULL, "'.$_POST['login'].'", "'.$_POST['imie'].'" , "'.$_POST['nazwisko'].'", "'.$_POST['mail'].'", "'.$_POST['telefon'].'", "'.$_POST['ulica'].'" , "'.$_POST['kod'].'" , "'.$_POST['rozmiar'].'")'; if(mysql_query($query)) { print "Dziekujemy za zamówienie na podany adres E Mail zostaly wyslane dane doyczace przelewu."; } $imie = "$_POST['imie']"; //senders name $mail = "$_POST['mail']"; //senders e-mail adress $recipient = "rafik9000@poczta.fm"; //recipient $mail_body = "Dziekujemy za zamowienie"; //mail body $subject = "Subject for reviever"; //subject $header = "From: "$_POST['imie'] . " <" $_POST['mail'] . ">\r\n"; //optional headerfields mail($recipient, $subject, $mail_body, $header); //mail command else { print "Dodawanie zamówienia nieudane"; } } else { print "Uzytkownik ".$_POST['login']." juz istnieje ![]() ?> gdy wypelnie wszystkie pola i klikne zamow pojawia sie blad CODE Parse error: parse error, expecting `T_STRING' or `T_VARIABLE' or `T_NUM_STRING' in c:\usr\krasnal\www\rafi\dodaj.php on line 32 nie bardzo wiem co jest nie tak moglby ktos pomoc ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 5 Dołączył: 7.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie analizowałem dokladnie, ale kod wysyłający funkcja mail(); dałeś poza klamrę warunku if()
Spróbuj tak:
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 10:17 |