![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 305 Pomógł: 3 Dołączył: 4.08.2006 Skąd: GDA Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Od razu przejdę do sedna sprawy. Oto moje pliki: menu.php
index.php
Chce teraz przesłać z pliku index.ph 2 zmienne do pliku menu.php tylko nie wiem jak mogę to zrobić :/ z tym ,że najpierw jest plik menu.php a potem index.php w tym skrypcie. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 555 Pomógł: 84 Dołączył: 20.02.2008 Skąd: Małopolska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie możesz przesłać wartości zmiennych, które będą dopiero po wysłaniu zdefiniowane.
-------------------- Wieloprocesowość i wielowątkowość w PHP, poznaj Kraken PHP!
Serwer HTTP i WebSocket w PHP | Promise/A+ Strona Domowa | Elradia MMORPG FireFox: make the web better. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zmień kolejność w index.php, najpierw deklaracja zmiennych potem include... przecież to jest oczywiste...
Powodzenia. -------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 305 Pomógł: 3 Dołączył: 4.08.2006 Skąd: GDA Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale chwila moment jak menu.php odbierze te 2 zmienne ? Bo chodzi o to ,że będą oprócz index.php jeszcze inne strony np. wiadomosci.php, forum.php, kontakt.php itd...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 198 Pomógł: 3 Dołączył: 27.02.2007 Skąd: Tczew Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może lepiej napisz co chcesz uzyskać
![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
OK według życzenia wytłumaczę jeszcze raz. A więc tak wygląda strona:
![]() Oczywiście menu i zawartość strony to 2 oddzielne pliki. Zawartość mniej więcej taka jak w moim pierwszym poście. I teraz chcę przesłać z zawartości strony do menu 2 zmienne aby ustawiły odpowiednie zakładki. Jak to mają w innych stronach zrobione ,że im wzorowo działa. Są inne sposoby na to ale to trzeba odzielny plik zrobić i wtedy kiedy doda się kolejną stronę w tym pliku napisać. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 555 Pomógł: 84 Dołączył: 20.02.2008 Skąd: Małopolska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak to odbierze menu.php? Normalnie. Całość zostanie potraktowana tak jakby to był jeden plik i zmienną zdefiniowną przed include'owaniem pliku możesz normalnie wywoływać w tym "wklejanym" pliku.
-------------------- Wieloprocesowość i wielowątkowość w PHP, poznaj Kraken PHP!
Serwer HTTP i WebSocket w PHP | Promise/A+ Strona Domowa | Elradia MMORPG FireFox: make the web better. |
|
|
![]()
|
|
Możesz podać jakieś przykład ? Bo tak by to wyglądało według mnie:
Kod <? $id="2"; $id2="4"; include"menu.php"; echo"Dalsza część strony...."; ?> Czy przy takiej budowie pliku menu.php odbierze zmienne ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
TAK odbierze zmienne $id i $id2
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 09:02 |