Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Plagiat czy nie ?
mef

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam forumowiczów serdecznie

Nie wiem czy w dobrym miejscu pisze swoj post ale sprawa wyglada nastepujaco ...
Powiedzmy ze moj kolega wszedl w posiadanie kodu php aplikacji biznesowej wartej 250 dolarów - gdy by kupil ta plikacje według licencji firmy mailby wglad do kodu (opensource) i moglby go modyfikowac do woli - Bylem u niego skrypt mi sie spodobal, zapytalem sie co chce z tym zrobic on powiedzial ze zaplaci kilak stowek grafikowi ktory zrbi grafike do tego na nowo .. ma znajomego ktory jest pseudo programista php (pozmienia mu nazwy funkcji itp + doda komentarze pare rzeczy od siebie doda dla niepoznaki) zaszyfruje pliki i wrzuci na serwer swój (firmowy) i bedzie sprzedawal firmom (aplikacja biznesowa)........

Jak by ktos sie jego pytal skąd ma aplikacje to powie ze na umowe zlecenie znajomy mu napisal (umowe spisana bedzie mial) wiec podkladka jest ... Do tego jak by ktos chcial sprawdzic czy to nie plagiat ... to zasloni sie tym ze to tajemnica firmowa i nie moze pokazac ...

I tu pojawia sie pytanie czy po zmianie grafiki + nazw funkcji , plików itp (dodaniu komentarzy) i kilku innych funcjonalnosci ktos nei przyczepi sie ze to jest plagiat i kary mu nie przysunei
W sumie tak pomyslalem ze w Polsce kilkanascie duzych serwisów spolecznosciowych i innych stron www czy cmsów rzekomo autorskich jest pisane na wzór zagranicznych lub nawet łudzaco sa podobne ( nawet ikonki nie sa zmieniane w panalach administracyjnych)

Zapraszam do rozmowy gdyz na stronach intenetowych malo pisze sie na ten temat a stron nielegalnych - warezowych powstaje jak grzyby po deszczu (ruskie vietnamskiei itp) nawet w polsce slyszalem ze takie sa

Takze zapraszam do rozmowy

mef
Go to the top of the page
+Quote Post
2 Stron V   1 2 >  
Start new topic
Odpowiedzi (1 - 19)
kwiateusz

Admin Techniczny

Grupa: Administratorzy

to nie jest plagiat a zwyczajna kradzież...
+Quote Post
Cysiaczek

Grupa: Moderatorzy

Nawet wyjątkowo paskudna kradzież z zamiarem uzyskiwanie korzyści majątkowej z kradzionego towaru. fuj! :/
+Quote Post
mef

-----

dobrze ze zgadzacie sie z moim zdaniem ;] juz do kolegi polecial link do tego posta niech poczyta i sie nauczy ....
+Quote Post
angel2953

-----

mówisz, że zasłoni się gadką "tajemnica firmowa" ale jak przyjdą z nakazem od prokuratora ("podejrzenie o kradzież mienia intelektualnego" - tak to się chyba nazywa) to tą gadką będzie mógł się... (reszta wiadomo :/)
+Quote Post
Mlodycompany

Ostrzeżenie: (20%)
X----

no dobrze ale skoro pozmienial kod to mu tak latwo nie udowodnia bo mogl sobie zamowic w podobie strone do orginalu. umowe ma spisana, wiec wg mnie nie powienien miec problemow.
+Quote Post
skowron-line

-----

Cytat(Mlodycompany @ 31.08.2008, 07:38:43 ) *
no dobrze ale skoro pozmienial kod to mu tak latwo nie udowodnia bo mogl sobie zamowic w podobie strone do orginalu. umowe ma spisana, wiec wg mnie nie powienien miec problemow.

No dobrze to skoro ma spisaną umowę to osobą posądzoną o kradzierz będzie osoba widniejąca na umowie, czyli rzekomy autor skryptu.
A nawet jeżeli zostały zmienione nazwy funkcji to jednak caly kod nie uległ zmianie więc napewno można w jakiś sposób sprawdzić czy to jest oszustwo chociażby analizując reszte kodu.
+Quote Post
Black-Berry

-----

Ja miałem nieświadomie wymyśloną podobną nazwę do już istniejącej i oskarżyli mnie o podszywanie się. Jakbym miał kod podobny to bym chyba teraz w więzieniu siedział:) Dobra rada to nie bawić się w takie coś bo predzej czy później ktoś się zdenerwuje.

Ten post edytował Black-Berry 31.08.2008, 10:35:39
+Quote Post
Qbexus

-----

Oczywiście że to złodziejstwo. Ja bym już nie nazywał go kolegą. A zamiast się bawić w takie czary lepiej zlecić nawet pseudo php-wcowi napisanie aplikacji od nowa.
+Quote Post
kwiateusz

Admin Techniczny

btw. ten co brzy przerabiał skrypt zapewne zostanie pociągnięty za współudział jak juz wie wyda, wiec sprawa tymbardziej sliska (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
mef

-----

i tu sie zgodze zeto prawdopodobnie osoba widniejaca na umowie moze byc posadzona o kradziez ...
a z drugiej strony jak moze ktos od tak sobie powiedziec to jest moj skryt i to moje ... (np nasza-klasa pl i classmate) w takim wypadku 90 % serwisów w polsce powinno miec przeanalizowana stukture kodu php przez prokuratora i biegłych programistów - bo sa bardzo podobne w działaniu do pirwowzoru... Yahoo nie poszlo do prokuratury przeciez ze wp.pl jest ich plagiatem i trzeba sprawdzic ich kod .. bynajmniej nie slyszalem o tym

pozatym omawiany skrypt w zgodzie z tym co pisze na stronach www producenta mozna po zakupie dowolnie edytowac itp a doplacajac 120 usd usunac ze stopki informacje o autorze skryptu itp ..

i teraz jest problem... wiemy ze nie moralne jest zmiana funkcji itp ... ale gdyby tak znalazl sie jakis powiedzmy programista i zrobil to ... podmienil nazy funkcji .. nazwy plików.. niektóre funkcje przepisal po swojemu .... zmienil system szablonów.. itp ... grafike calkiem przebudowal i wszystko ... To na jakiej podstawie pierwszy lepszy Jan Kowalski powie ze to jego i sprawdzajcie...
Przeciez jak by byl jakis szaleniec to wszystkie wasze skrypty (mowie o profesjonalnych programistach) sprawdzaliby...

Bynajmniej ja tak rouzmuje jesli zle prosze wyprowadzic mnei z błędu...

Co wiecej .. niektóre ...czesci skryptu o którym jest ta rozmowa sa ogólne dostepne .. np Smarty lub niektóre skrypty Java.. kolega pobierznei przepatrzyl i powiedzial ze w sumie to jest 250 plików php autorstwa firmy .. reszta to grafika Smarty i temu podobne...

Przeciez strukture działania i wyglad moge zrobic taki sam tzn podobny ..
Siade do wersji demo i rozrysuje sobie model... który bedzie zblizony do modelu oryginalu ...

I co wtedy ....

to tez plagiat .. i kradziez .. wiec polowa stron z ogloszneiami to plagiaty i skradzione skrypty.. (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) ?

zapraszam do dalszej rozmowy

mef

to ze jestem lamerem to wiem bo nie nzma sie na jakimkolwiek programowaniu i dobrze mi z tym a tu jest chyba hydepark i tak niech zostanie - luzne rozmowy ... jesli jestes specem to chwala ci za to ale ja z wyksztalcenia i z zamilowania zajmuje sie marketingiem a nie pisaniem kodu...

wiec otraktuje to stwierdzenie "lamer" jako okreslenie mojej znajomosci tematu programowania a nie ogólnie mojej osoby

pozatym rozmawiamy na temat prawa a nie javy i php w doslownym tego slowa znaczeniu wiec prosilbym o rozmowe na temat jak wyzej ;]

pozdrawiam

mef
+Quote Post
kwiateusz

Admin Techniczny

po 1 nie wziałeś pod uwage... duże portale jak yahoo, nk itp chronia kod i ktos kto robi klona pisze go od poczatku do konca (przynajmniej od strony kodu serwerowego) sam, najwyzej moze kopiowac js, bo za grafike rowniez moze byc scigany
Wiec w takim wypadku nie ma mowy o kradzieży, najwyzej niewielki plagiat, aczkolwiek z duzym portalem nie warto zadzierac wiec nawet to sie rzadko zdaza...

A to o czym ty piszesz to jest najzwyczajniejsza w swiecie kradziez i nie moze byc niczym usprawieliwiana...
+Quote Post
Crozin

-----

Przede wszystkim mylisz dwie rzeczy: stworzenie kopi i kradzież.
Niby z jakiego powodu Yahoo! miało by się czepiać WP? Ja tam podobieństwa doszukać się nie mogę (chyba, że podobieństwem jest to, że są to portale ogólnotematyczne)
Podobnie jak Digg i Wykop - ten ostatni jest polskim odpowiednikiem/kopią pierwszego. I co? I nic - może jakby autorzy Digga opatentowali go Wykop mógłby być nielegalny.

Natomiast to co Ty piszesz to najzwyklejsza kradzież. W dodatku opisujesz nawet jak chciałbyś ją zatuszować. Zresztą jest to jeszcze żałosna kradzież bo 120USD (~250zł) szkoda?
+Quote Post
mef

-----

kwiateusz widze ze nasz sie na temacie .. dzieki wiec za oswiecenie ... wiec w najlepszym przypadku trzeba by zlecic komus napisanie "klona" który funkcjonalnoscia by przypominal pierwowzór ale pozbawiony wszelkich znamion plagiatu (grafika - identyczny kod php)

masz racje z kolosami neima co zadzierac ...

wiec teraz pytanie z innej beczki ... ile % kodu klona moze pokryc sie z pierwowzorem

mef
+Quote Post
.radex

-----

Cytat(mef @ 31.08.2008, 12:28:23 ) *
wiec teraz pytanie z innej beczki ... ile % kodu klona moze pokryc sie z pierwowzorem

dwa i trzy dziesiąte.

Mogą twojemu znajomemu udowodnić kradzież/plagiat, nawet jak będzie 0,5% kodu identycznego, równie dobrze mogą się nie przyczepić jak będzie miał 20% kodu bardzo podobnego.

Cytat
W dodatku opisujesz nawet jak chciałbyś ją zatuszować

Nie on, tylko jego znajomy (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif)

Ten post edytował .radex 31.08.2008, 11:32:07
+Quote Post
mef

-----

o to chodzi nie interesuje mnie tuzowanie kradziezy skrytów itp ... jak moje grafiki sa powielane to wtedy mocno sie interesuje tym ...

co wiecej... rozmowa nasza utwierdza mniew przekonaniu ze moze warto by odrobine poszkolic sie w php ;] powiem tyle ciekawa spolecznosc ... i to co mi sie najbardziej podoba ;] szczerosc ;D

ok wiec co tzeba poszukac tutkow o php i cwiczyc cwiczyc czytac a potem do symfony ... ale to plany na najblizsze miesiące ...

moze powiecie od czego warto zaczac (oprocz manuala php) zeby nauczyc sie php a potem przejsc do symfony a moze odrazu mozna do symfony ;] nie wiem nie znam sie wiec prosze o naprowadzenie mnie

jesli to nie jest miejsce na ten post prosze adminow o jego przeniesienie

mef
+Quote Post
Crozin

-----

PHP nauczysz się z manuala i praktyki
Symfony z dokumentacji i praktyki
EOT
+Quote Post
wookieb

Grupa: Moderatorzy

Sposób działania i sposób uzyskiwania zmiennych jest taki sam jak w systemie i nic mu nie pomoze zmiana nazw funkcji. Udowodnia mu to w 5 minut na rozprawie. Naprawde lepiej nie kombinowac bo można gruuubo pożałować.
+Quote Post
nexis

-----

Cytat(mef)
to ze jestem lamerem to wiem bo nie nzma sie na jakimkolwiek programowaniu i dobrze mi z tym a tu jest chyba hydepark i tak niech zostanie - luzne rozmowy ... jesli jestes specem to chwala ci za to ale ja z wyksztalcenia i z zamilowania zajmuje sie marketingiem a nie pisaniem kodu...

Cytat(mef)
ok wiec co tzeba poszukac tutkow o php i cwiczyc cwiczyc czytac a potem do symfony ... ale to plany na najblizsze miesiące ...

moze powiecie od czego warto zaczac (oprocz manuala php) zeby nauczyc sie php a potem przejsc do symfony a moze odrazu mozna do symfony ;] nie wiem nie znam sie wiec prosze o naprowadzenie mnie

Szybko zmieniasz zdanie, a poza tym to powoli off-top.
+Quote Post
wlamywacz

Ostrzeżenie: (20%)
X----

Liczące się firmy, programiści których produkty są dużo warte wolą zainwestować w bezpieczeństwo swoich skryptów np. głupie 500zł w ioncube i pozamiatane. Sam niedługo kupuje ioncube na jedno stanowisko.
+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.08.2025 - 12:57