![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 0 Dołączył: 30.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Podczas tworzenia mojej strony napotkałem problem, podczas logowania użytkownika przypisywana jest sesja [zalogowany]!=1 i czy było by można zamiast "1" dać tam $id czyli przypisywano było id użytkownika, jak przypisać id użytkownika do sesji? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 403 Pomógł: 68 Dołączył: 20.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tam gdzie sprawdzasz login i haslo (zapewne wyciagasz je z bazy) wyciagasz tez id i w momencie gdy stwierdzisz ze mozesz usera zalogować zmieniasz
na
-------------------- Pomogłem? wyraź to i kliknij "Pomógł"
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 0 Dołączył: 30.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie działa
![]() Ale nie chodzi mi dokładnie o to, żeby sesja nazywała się $id, chce żeby w sesji zapisywało dane gracza i później żeby z bazy wyciągnąć np jego login, "SELECT * FROM konta WHERE (i niewiem co tu dać)"
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 239 Pomógł: 27 Dołączył: 13.07.2005 Skąd: Jarocin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Odwołujesz się $_SESSION['zalogowany']['zalogowany] i $_SESSION['zalogowany']['uid'] Ten post edytował xbigos 28.08.2008, 09:27:43 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
A podczas logowania co muszę dać?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 239 Pomógł: 27 Dołączył: 13.07.2005 Skąd: Jarocin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
podczas logowania
potem do $_SESSION['zalogowany']['user'] = $row['uid']; Ten post edytował xbigos 28.08.2008, 09:34:50 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
u mnie tabela z userami nazywa sie konta, ale poco po tym .uid?
|
|
|
![]()
|
|
żebyś nie pobierał wszystkich danych o użytkowniku. Bo potrzebujesz tylko uid
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
I nadal wyskakuje ten sam błąd
CODE Warning: mysql_numrows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in *****/1/lol.php on line 8 Już nie wiem co mam robić Logowanie: CODE require_once('config.php'); session_start(); session_register("zalogowany"); function ShowLogin($komunikat=""){ echo ""; echo "Login "; echo "Hasło "; echo ""; echo ""; echo " $komunikat "; echo " "; } ?>if($_GET["wyloguj"]=="tak"){$_SESSION["zalogowany"];echo "Zostałe¶ pomy¶lnie wylogowany!";} if($_SESSION['zalogowany']['user'] = $row['id']){ if(!empty($_POST["nick"]) && !empty($_POST["haslo"])){ if(mysql_num_rows(mysql_query("select konta.id from konta where nick = '".htmlspecialchars($_POST["nick"])."' AND haslo = '".htmlspecialchars($_POST["haslo"])."' LIMIT 1"))){ echo "Zalogowano poprawnie."; $_SESSION['zalogowany']['user'] = $row['id']; } else echo ShowLogin("Zły login lub hasło!"); } else ShowLogin(); } else{ ?> Konto Wyloguj się } ?> Plik lol.php CODE $id = $_SESSION['zalogowany'] = array('zalogowany' => true, 'id' => $row['id']); $user = mysql_query("SELECT * FROM konta WHERE id='$id'"); $row = mysql_fetch_array($user); $email = $row['email']; echo "$email"; ?> |
|
|
![]()
|
|
Mało estetyczne ale wydaje mi się, że powinieneś zrozumieć. Ten post edytował xbigos 28.08.2008, 10:05:10 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Loguje dobrze ale w pliku lol.php jest błąd w tej lini $email = $row['email'];
|
|
|
![]()
|
|
błąd to znaczy? może nie pobierasz emaila z bazy
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.07.2025 - 09:50 |