![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 1 Dołączył: 7.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam tabelę 'property' (id, name, cos, cos2) oraz 'attraction' (id, name). Łączy je tabela 'property_attraction' (property_id, attraction_id). Potrzebuję zbudować zapytanie SQL`a, które pobiera pewne dane z tabeli 'property' z klauzulą WHERE w której podane są id atrakcji. Gdy dam WHERE pa.attraction_id=1 OR pa.attraction_id=2 to pokazuje mi property (co logiczne) z conajmniej jedną z tych dwóch atrakcji. Gdy zamiast OR dam AND dostaję "EMPTY SET". Jak zbudować więc to zapytanie aby otrzymać te property które mają atrakcje o id 1 i 2 ? ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 312 Pomógł: 9 Dołączył: 14.10.2006 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym to zrobił tak:
Ale łatwiej by było jakbyś wkleił swoje zapytanie. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Gdy dam WHERE pa.attraction_id=1 OR pa.attraction_id=2 to pokazuje mi property (co logiczne) z conajmniej jedną z tych dwóch atrakcji. Gdy zamiast OR dam AND dostaję "EMPTY SET". Kod pa.attraction_id=1 pa.attraction_id=2 To są takie same pola więc nie dziw się że kllauzula AND nie działa. Bo jak jedno pole może przyjąć na raz 2 wartości Możesz użyć IN Kod WHERE pa.attraction.id IN ( 1, 2 )
Ten post edytował skowron-line 28.08.2008, 08:34:31 -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 595 Pomógł: 282 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Reda, Pomorskie. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To będzie coś w rodzaju:
Powodzenia. -------------------- - Oh no, my young coder. You will find that it is you who are mistaken, about a great many things... - |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 135 Pomógł: 1 Dołączył: 7.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To będzie coś w rodzaju:
Samo w sobie to działa. Ale po dołączeniu do mojego zapytania SQL dalej wyrzuca Empty Set. O to moje zapytanie:
Jakiś pomysł? Wskazówka? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 00:54 |