![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 3 Dołączył: 27.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Jestem dość początkujący w MySQLu i mam pewien problem. Otóż potrzebuję znaleźć wiersze, które są z zduplikowane. Struktura tabeli wygląda tak: id, id_dostawcy, id_produktu, cena, komentarz wszystkie kolumny są intami oprócz komentarza, id to primary key. w 99% przypadków jeden dostawca dostarcza jeden produkt w jednej cenie, jedna zdarzają się sporadyczne przypadki, kiedy są 2 różne ceny, lub nawet ta sama cena ale z innym komentarzem, więc nie mogę zadeklarować jako primary key czy unique (id_dostawcy,id_produktu). Potrzebuję jednak wyszukać takie wiersze, w których powtarza się zestaw id_dostawcy, id_produktu, bo przeważnie jest to po prostu błąd osoby dodającej dane. Myślałem o jakimś wykorzystaniu group by, ale wywala mi nieprawidłowe jego użycie, gdy próbuje jakoś grupować po 2 kolumnach. Ten post edytował MatKus 27.08.2008, 16:34:07 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 121 Pomógł: 15 Dołączył: 19.07.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 3 Dołączył: 27.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki wielkie.
Widzę, że byłem bardzo blisko ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 08:03 |