![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 466 Pomógł: 11 Dołączył: 21.09.2006 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam pytanie, w bazie danych zapisuję hasło użytkownika. hashuję hasło z forma tylko md5 i zapisuję do bazy.
Czytałem o saltach, lecz czy do tego celu trzeba to robić? Czy wystarczy md5? Czy np zmieszać datę rejestracji w md5 z hasłem i to md5? - taki przykład |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 233 Pomógł: 50 Dołączył: 28.10.2006 Skąd: Radom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sól ma za zadanie utrudnienie odczytania hasła za pomocą tablic tęczowych czy też brute force'a. Data rejestracji nie jest chyba złym pomysłem, ale później przy logowaniu musiałbyś najpierw odczytać datę rejestracji, "dołożyć" ją do przesyłanego hasła i dopiero porównać hashe. IMHO sam md5 wystarcza jeżeli wymagasz konkretnej długości hasła, np. min. 6 znaków.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moim zdaniem min 6 znaków literki i cyferki powinny wystarczyć a także czy w haśle nie zawiera sie login.
-------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 142 Pomógł: 35 Dołączył: 5.12.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oczywiście zgodzę się że warto sprawdzać czy hasło nie jest za krótkie, ma kilka literek i nie zawiera w sobie loginu czy innych danych użytkownika (imie, nazwisko, data, etc). Polecam też wzbogacić md5. Ja na przykład korzystam z takiej funkcji:
Dzięki temu to samo hasło zawsze ma inny skrót a dzięki temu jego przechowywanie staje się bezpieczniejsze. -------------------- Jeżeli pomogłem rozwiązać Twój problem, kliknij pomógł.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 466 Pomógł: 11 Dołączył: 21.09.2006 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
moje hasło ma min 6 znaków, max 40. Nie ma sprawdzenia innego.
barth czyli w zapisie do bazy daję insert...... i dla pola password: hashPassword($_POST['pass'] - przykład. i w autoryzacji: pobieram z bazy dane i daję w ifa (verifiePassword(wart_z_bazy,$_POST['pass']) ... Takie użycie tego jest ? aha, i pole hasła ma 128 znaki tak? Bo w bazie jak coś ograniczę pole pass też:) Ten post edytował robos85 27.08.2008, 16:13:10 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 142 Pomógł: 35 Dołączył: 5.12.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
barth czyli w zapisie do bazy daję insert...... i dla pola password: hashPassword($_POST['pass'] - przykład. i w autoryzacji: pobieram z bazy dane i daję w ifa (verifiePassword(wart_z_bazy,$_POST['pass']) ... Takie użycie tego jest ? Dokładnie tak. aha, i pole hasła ma 128 znaki tak? Bo w bazie jak coś ograniczę pole pass też ![]() Tak. 40 znaków od prefiksu, 40 znaków od magicznego skrótu (prefiks, hasło, sufiks) i 48 od sufiksu. Łącznie 128. Może być to zapisane na przykład w varchar(128). -------------------- Jeżeli pomogłem rozwiązać Twój problem, kliknij pomógł.
|
|
|
![]()
|
|
OK, dzięki.
Z tego co widzę, gdy hasło jest poprawne funkcja zwraca 1? Możesz zobaczyć na ten post jeszcze? własny system sesji |
|
|
![]()
|
|
OK, dzięki. Kliknij pomógł i będziemy kwita ![]() Z tego co widzę, gdy hasło jest poprawne funkcja zwraca 1? Zwraca true (czyli 1) jak się weryfikacja powiedzie i fasle w razie porażki. -------------------- Jeżeli pomogłem rozwiązać Twój problem, kliknij pomógł.
|
|
|
![]()
|
|
dzięki serdeczne:)
teraz obmyślać sposób logowania i sesji i można działać:) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 16:39 |