![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 59 Pomógł: 1 Dołączył: 20.01.2008 Skąd: Bełchatów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.. to znów ja
![]() Wyskakuje mi taki błąd: Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in C:\Program Files\WebServ\httpd\funkcje_wyswietl.php on line 94 Próbuje zrobić żeby wyświetlało newsy na stronie:
nie wklejam całego kodu ponieważ dalej i wcześniej są inne funkcje potrzebne na strone np wygląd menu itd. błąd mi wyskakuje w tej linijce:
i nie wiem co dalej ![]() narazie ta tabela to tak tylko dla picu żeby była. Później jak mi będzie działać to ją dopasuje sobie do moich div'ów ![]() i narazie stoje w miejsciu =/ proszę o szybką pomoc... </a href='strona.php?strona={$strony['kod']}'></p align='right'> Ten post edytował Kaarpiik 26.08.2008, 20:19:44 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
kurcze...
zobacz jaki parametr przyjmuje mysql_fetch_array() (zajrzyj do manuala) a potem zobaczy co ty mu dajesz.... przedszkole przedszkolem ale wlasny rozum chyba masz ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 59 Pomógł: 1 Dołączył: 20.01.2008 Skąd: Bełchatów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chodzi o to że powinno być
mysql_fetch_assoc ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 138 Pomógł: 3 Dołączył: 21.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zapytanie $sql jest błedne, albo nic nie zwraca
-------------------- "Istotne problemy naszego życia nie mogą być rozwiązane na tym samym poziomie myślenia, na jakim byliśmy kiedy je tworzyliśmy". A.Einstein
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
@Kaarpiik pomoge ci troche bys glupio nie strzelal. zamykam bys mial chwile na zastanowienie sie nad tym co napisalem: Cytat zobacz jaki parametr przyjmuje mysql_fetch_array() (zajrzyj do manuala) a potem zobaczy co ty mu dajesz.... To naprawde oznacza tylko jedno, a ty i tak co innego. Jak juz sie zastanowisz to wal na PW a otworze ci temat ![]() edit: widze ze zmieniles swoj pierwszy post. W znaczacy sposob rozwala to moje wczesniejsze posty ![]() http://nospor.pl/php-faq-n29.html#faq-6 ![]() dla potomnych: wczesniej byl taki kod:
to nie mialo prawo dzialac ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
nooo
![]()
i wyskakuje błąd: "Zapytanie: select * from artykuly order by id desc --- błąd: Nie wybrano żadnej bazy danych" Jak to nie wybrano bazy? =/ przecież się połączyłem elegancko z bazą... @edit: tak wogóle to dziękuje nospor za pomoc ;* Ten post edytował Kaarpiik 26.08.2008, 21:28:11 |
|
|
![]()
|
|
a gdzie
http://pl.php.net/manual/pl/function.mysql-select-db.php ![]() ps: skad ty wytrzasnales taka konstrukcje mysql_connect, ze 4 parametrem jest baza? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 8 Dołączył: 2.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To że się elegancko połączyłeś to nie znaczy że baze wybrałeś. Zobacz sobie opis w manualu do mysql_connect, mysql_select_db oraz mysqli_connect. Może coś się pomyliło ?
Edit: oj za wolno pisze :-) Ten post edytował baszkir 26.08.2008, 21:31:55 |
|
|
![]()
|
|
finalny wygląd skryptu
działa =) dzięki serdeczne pozdrawiam ;* no to jeszcze jeden problem... żeby nie zakładać nowego tematu to napisze tutaj bo może troche się z tym wiąże. gdy newsy na stronie mi się już wyświetlają jest fajnie... ale czemu nie ma polskich literek? w phpmyadmin mam ustawione język Polish - Polski, System porównań dla połączenia MySQL: utf8_general_ci, w <head>: <meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2"> oraz w tabelach utf8_general_ci ... i nadal nie ma polskich literek ;( |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
@up:
jest jeszcze gorzej bo teraz jeszcze się "ł" i "ś" zamieniło na kwadraciki =/ zamieniły mi się na iso2 to takie literki nie działają: ą ż ć ś ę ... Ten post edytował Kaarpiik 26.08.2008, 22:06:33 |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 3 045 Pomógł: 290 Dołączył: 20.01.2007 ![]() |
Jeśli masz w bazie UTF to zostaw tak jak napisałem, z tym że dodaj jeszcze zaraz po połączeniu z bazą takie zapytania:
|
|
|
![]()
|
|
no tam gdzie ma doczynienia z mysql to się pozmieniało ale tam jak zmieniłem na
to literki w menu się pozmieniały =/ próbowałem różnych kombinacji z utf8 i iso2 ale nie działa ![]() |
|
|
![]()
|
|
Bo bazę masz kodowaną jako UTF, a plik jako ISO. Masz do wyboru albo użyć edytora który będzie zapisywał plik jako UTF, bądź zmienić kodowanie w bazie na latin2.
|
|
|
![]()
|
|
dobra zmieniłem ten plik, ustawiłem
pozmieniałem w tabelach na latin2_general_ci ale jeszcze w menu nie wyświetla mi literki ś =/ |
|
|
![]()
|
|
Jeśli znaki z bazy wyświetlają się dobrze, to coś masz z edytorem. Poszukaj opcji kodowania pliku lub skorzystaj z takiego który Ci to umożliwia.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 19:21 |