![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 0 Dołączył: 24.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam,
mam pewnie prosty problem, pojegający na tym, że nie umiem ustawić warunku if, w zależności od ktorego wykonywałyby się dwie rózne funkcje. tj - druga funkcja wykonywalaby sie tylko i wylacznie wtedy, kiedy nie wykonalaby sie pierwsza funkcja. oto kawalek kodu:
wiem, ze to pewnie banalnie proste, ale nijak nie potrafie sobie z tym poradzic. probowalem w pierwszej funkcji ustawiac return true albo wywolywac warunek poprzez if(!funkcja1()). niestety nie wyszlo z tego nic, co dzialaloby poprawnie zarowno pod Firefoxem jak i Explorerem. z gory dziekuje za pomoc |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 102 Pomógł: 22 Dołączył: 3.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chodzi o coś takiego:
dla
wywoła się tylko pierwsza funkcja |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 0 Dołączył: 24.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzieki za odpowiedz, ale chyba nie do konca o to mi chodzilo,
jesli nie jest to konieczne, wolalbym nie ustawiac parametrow dla funkcji init, poniewaz znajduja sie w niej jeszcze wywolania innych funkcji, czy nie da sie tego ustawic przerabiajac logike warunku:
ewentualnie dopisujac cos w funkcji1(), na podstawie czego moznaby sprawdzic czy sie wykonala i jesli sie nie wykonala to wywolac funkcje2()? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 102 Pomógł: 22 Dołączył: 3.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no to może coś takiego po prostu:
|
|
|
![]()
|
|
dzieki za zangazowanie, ale to raczej tez nie to :-(
parametry 1 i 2 beda prawidlowe zarowno wtedy kiedy beda rowna, jak i wtedy kiedy beda sie roznic (wykorzystuje je dalej w obu funkcjach), do tego w funkcji1 wlasnie ustawiam onclick
|
|
|
![]()
|
|
parametry to jest tylko przykład - musisz sobie sam napisać to co będzie Ci sprawdzać czy wykonało się poprawnie (return true) czy też źle - wywołać wtedy funkcje funkcja2(). Trochę inwencji ;-)
|
|
|
![]()
|
|
mam nadzieje ze zadziala - w pierwszej funkcji dodalem zmienna rowna zero i na onclick ustawiam wartosc zmiennej na 1
nastepnie funkcje 2 wywoluje warunkiem, jezeli zmienna rowna sie zero
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 07:25 |