![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 17.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie.
Mam dość dziwny problem. Na Apache 2.2.3 jest dorzucony mod_rewrite (komendą a2enmod rewrite, która po zainstalowaniu modułu wyrzuca informację, że jest on włączony). phpinfo() też wypluwa mi mod_rewrite jako aktywny moduł, jeden z wielu. Pomimo tego serwer w ogóle nie czyta plików .htaccess - przy przepisywaniu URLi nie działa, nawet nie wyrzuca internalki 500. Plik .htaccess mam dobry, działał na prawie takim samym oprogramowaniu (nieznaczne różnice w wersjach apache i php). Nie kombinowałem nic z plikiem apache2.conf, ponieważ słyszałem, że to podobno nic nie da w tym przypadku. Apache i php nie kompilowałem - poleciały z binarek. Ma ktoś może jakiś pomysł? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
W sekcji directory httpd.conf zmien AllowOverride na All.
Sprawdź też czy masz AccessFileName .htaccess Ten post edytował wookieb 25.08.2008, 11:24:25 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: 17.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok, lecz problem polega na tym, że mój httpd.conf jest pusty. A w apache2.conf mam 2 dyrektywy <Directory>. Jedna do /usr/share/apache2/icons a druga /usr/share/apache2/error, w obydwu ustawiłem AllowOverride All - nie pomogło.
Na początku pliku dodałem: CODE <Directory "/"> Options Indexes MultiViews AllowOverride All Order allow,deny Allow from all </Directory> Nie pomogło. Za każdym razem kiedy zmieniałem coś w konfigach restartowałem apache. Cytat Sprawdź też czy masz AccessFileName .htaccess Mam. W katalogu głównym serwera mam plik test.php robiący phpinfo();. Obok niego wisi .htaccess o następującej zawartości: CODE RewriteEngine On RewriteRule test.html test.php [L] Jak wpiszę w adresie IP/test.html to wywala 404. EDYCJA - PROBLEM ROZWIĄZANY Nie trzeba ruszać żadnych plików konfiguracyjnych, prócz jednego: /etc/apache2/sites-available/default W tym pliku należy zmienić w dwóch miejscach (wewnątrz definicji <Directory ...>) AllowOverride na All Ten post edytował Insert 25.08.2008, 18:15:06 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 16:09 |