![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 6.08.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
piszę sobię właśnie stronke i mam problem - mianowicie mam 2 div'y w jednej linii, chciałbym, żeby ich wysokości zmieniały się automatycznie - tj. W przypadku gdy jeden się wydłuża, drugi robi to samo (chodzi tutaj o zachowanie tła - żeby nie znikało). Poniżej fragment kodu XHTML i CSS: XHTML: CODE <div id="main"> <div id="LeftColumn" style="height: 200px"> </div> <div id="MainColumn"> </div> </div> CSS: CODE /* GŁÓWNA CZĘŚĆ */ #main { width: 770px; position: relative; background: #fff; padding: 0; margin-top: 1px; margin-left: auto; margin-right: auto; vertical-align: top; } /* LEWA KOLUMNA */ #LeftColumn { width: 183px; overflow: hidden; background: #e60000 url(../images/lc_shadow.gif) top right no-repeat; height: 100%; float: left; } /* GŁÓWNA KOLUMNA */ #MainColumn { width: 587px; height: 100%; overflow: hidden; background: #fff url(../images/main_bg.png) top repeat-x; float: left; } W tym momencie, w przypadku gdy w lewej kolumnie jest tekst lub grafika na wysokość 500px, prawa kolumna obcina się równo z tekstem który zawiera... Jak to rozwiązać? Zazwyczaj nie mam takich problemów, ale w tym momencie mam chyba jakieś zaćmienie i czuję się bezsilny ![]() PS. Ustawiałem display: table-cell; dla tych warstw - efekt taki jak chciałem uzyskać, poza IE... Link do strony: http://www.reczna-chks.na14.pl Ten post edytował kris-ldz 24.08.2008, 04:34:04 -------------------- Pozdro
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 317 Pomógł: 58 Dołączył: 6.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przygotuj sobie obrazek, który będzie jakby "sklejonym" tłem obu sąsiadujących warstw. Chodzi o to, żebyś nie rozdzielał tła na 2 divy, tylko miał je całe w postaci pojedynczej grafiki. Wpakuj obie warstwy do jeszcze jednego diva (kontenera) i dla niego ustaw tło z takiego obrazka. Efekt będzie taki, że tło zawsze będzie się dostosowywać do wysokości dłuższej warstwy, co wygląda jakby oba divy powiększały się jednocześnie. Ot, kolejny trik którego trzeba używać rezygnując z tabelek na rzecz CSS
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 6.08.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no patrz kurcze
![]() -------------------- Pozdro
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 09:32 |