![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 24.09.2003 Skąd: Piaskownica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Problem jak w temacie. Przeszukałem Neta i nie znalazłem rozwiązania problemu. Otóż chcę, aby przy dodaniu kolejnego wiersza w tabeli auto incrementacji ulegało ID dzięki funkcji auto_incremet, oraz kolejne pole, nazwijmy je ID2. Problem w tym, że nie można włączyć auto_increment dla dwóch pół. Prostym rozwiązaniem auto increment dla pola ID2 jest oczywiście proste zapytanie MYSQL, w którym najpierw wybieramy MAX(ID2) a potem dodajemy do tego 1. Niby działa, ale tylko w skryptach, z których będziemy korzystać tylko my sami. Przy większej ilości użytkowników istnieje prawdopodobieństwo, że użytkownicy podczas równoczesnego wpisywania danych uzyskają te same ID2. W moim przypadku jest to kategorycznie niedopuszczalne. Czy ktoś ma jakąś dobrą radę? Nie mam pojęcia, jak to ugryźć, żeby było przejrzyście, logicznie i sprawnie. Z góry bardzo dziękuję za rady. -------------------- Pozdrawiam serdecznie,
Publius Enigma |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 28.06.2025 - 15:48 |