![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 428 Pomógł: 2 Dołączył: 1.04.2007 Skąd: Pogorzelica Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
witam....
zrobiłem na sesjach zabezpieczenie przed spamem żeby nie mógł użytkownik dodać paru ocen do 1 dowcipu zrobiłem to tak:
ale zapisuje to tylko 1 id zdjęcia i gdy się doda do innego zdjęcia ocenę to id jest nadpisywane i ponownie można dodać ocenę do dowcipu który poprzednio oceniliśmy. Chodzi mi o to żeby w sesji się zapisywały wszystkie id kawałów które oceniliśmy a nie tylko 1... proszę o pomoc Ten post edytował krzychu0808 23.08.2008, 01:26:09 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Kod session_register('glosowane'); przy oddaniu glosu robisz Kod $_SESSION['glosowane'][]=$id_kawalu; Sprawdzenie czy glosowal Kod if(in_array($id_kawalu, $_SESSION['glosowane'])) echo 'Głosowałeś nara';
else 'No to sobie głosuj'; -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 419 Pomógł: 42 Dołączył: 12.08.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Toś mu podał sposób. Sposób obejścia:
Wyłącz przeglądarkę -> Włącz przeglądarkę. Rozwiązanie: Plik txt dla każdego usera (nazwa pliku np. jego id lub nick) w którym zapisujesz id do którego już ktoś głosował dzięki temu potem robisz:
Lub robisz to na bazie tzn tabela zagłosowane która wygląda mniej więcej tak: id,id_dowcipu,id_usera dzięki temu robisz tylko zapytanie:
Ten post edytował golaod 23.08.2008, 08:06:05 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 428 Pomógł: 2 Dołączył: 1.04.2007 Skąd: Pogorzelica Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
ale u mnie można głosować bez zalogowania więc skąd mam mieć id usera
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 301 Pomógł: 25 Dołączył: 15.07.2007 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak na marginesie nie zaleca się używania session_register tylko bezpośrednio dopisywać zmienne do tabli $_SESSION:
-------------------- Tutaj miał być jakiś mądry tekst. Miał być... No ale jest głupi tekst.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 419 Pomógł: 42 Dołączył: 12.08.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
IP+user_agent. Wymyśl coś możliwości masz pełno. Poza tym głupota by mógł głosować nie zarejestrowany bo właśnie w ten sposób utrudniasz sobie życie
![]() Jak wspomniałem wcześniej, tabela dla gości gdzie zapisujesz ip+agent'a oczywiście staraj się też tworzyć cookie na ileś tam dni/miesięcy bo jeżeli się uda no to wtedy wiesz, że ktoś głosował bo w cookie o nazwie danego zdjęcia będzie zamieszczona informacja "glosowal". Jednak gdy cookie zabronione patrz zdanie wcześniej. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 17:53 |