![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 96 Pomógł: 0 Dołączył: 11.09.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam taki problem związany z AJAXem,
a mianowicie mam formularz który obsługuje taki skrypt javascript w powiązaniu z ADVAJAX
Problem w tym że w powyższym przypadku jak wysyłam formularz do skryptu PHP nie otrzymuje informacji z INPUTa typu FILE a dokładnie zmiennej $_FILES (w PHP) Po zmianie ostatniego INPUTa w formularzu na
następuje przeładowanie strony i wtedy wszystko jest OK. Dostaję informacje na temat załadowanego pliku z powyższego inputa. Więc stąd moje stwierdzenie że to wina AJAXa. Czy ktoś wie jak to można obejść, czy jest w ogóle możliwość załadowania pliku metoda AJAX (bez przeładowywania strony). Może trzeba jakoś inaczej napisać funkcję JavaScript. Wielkie dzięki za pomoc, Pozdrawiam -------------------- Pozdrawiam,
Sokrates |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Nie ma takiej możliwości. Firefox blokuje wysyłanie plikóe przez JS. na IE bodajże pojdzie.
-------------------- |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 96 Pomógł: 0 Dołączył: 11.09.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli że co nie ma możliwości przesłania pliku po przez AJAX...
-------------------- Pozdrawiam,
Sokrates |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 300 Pomógł: 32 Dołączył: 31.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Umieść formularz w iframe, ukryj po wysłaniu - nawet FF nie będzie mógł mieć nic przeciwko
![]() |
|
|
![]() ![]()
|
|
Umieść formularz w iframe, ukryj po wysłaniu - nawet FF nie będzie mógł mieć nic przeciwko ![]() Możesz jakoś jaśnie to opisać. Bo nic z tego nie zrozumiałem .... -------------------- Pozdrawiam,
Sokrates |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 012 Pomógł: 109 Dołączył: 26.09.2003 Skąd: nexis.pl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Polecam SWFUpload
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 25 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie polecam Flasha, jeśli da się inaczej.
iframe w tej chwili jest znacznie lepszym rozwiazaniem. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 415 Pomógł: 117 Dołączył: 7.09.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie ma takiej możliwości. Firefox blokuje wysyłanie plikóe przez JS. na IE bodajże pojdzie. To są względy bezpieczeństwa i działają chyba na każdej przeglądarce. JavaScript nie ma dostępu do pól typu file, bo wyobraźcie sobie sytuację, gdy wysyłacie zdjęcia na jakieś forum, a to JS podmienia adresy djęć na adresy jakiś ważnych plików. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 25 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To są względy bezpieczeństwa i działają chyba na każdej przeglądarce. JavaScript nie ma dostępu do pól typu file, bo wyobraźcie sobie sytuację, gdy wysyłacie zdjęcia na jakieś forum, a to JS podmienia adresy djęć na adresy jakiś ważnych plików. Niby tak, ale możliwość odczytywania wybranego pliku chociażby dali. Skoro ktoś chciał go uploadować tradycyjnym sposobem, to i tak by się znalazł na serwerze. A, że najpierw przeleci przez JS.. W Firefoxie można skorzystać z API od obsługi plików, ale user musi najpierw wyrazić zgodę na nadanie dodatkowych uprawnień stronie - a zgoda jest pamięŧana tylko na czas sesji (czy nawet odświerzenia?). Nie to co z Javą.. gdzie jest pamięŧana, a do tego dajesz zgodę na praktycznie pełną kontrole PCeta. Czasami posunięcia producentów przeglądarek są niejasne - przynajmniej z punktu widzenia webdevelopera. Ten post edytował paziek 23.08.2008, 20:15:40 |
|
|
![]() ![]()
|
|
Mimo wszystko wydaje mi się że jest możliwość
załadowania pliku po przez AJAX. Ten link jest tego świetnym przykładem. http://demo.swfupload.org/applicationdemo/index.php -------------------- Pozdrawiam,
Sokrates |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 415 Pomógł: 117 Dołączył: 7.09.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak?
To teraz proponuję zrobić teścik. 1. Wyłącz flasha? 2. Albo JS. Na przedstawionym demie nawet nie będzie jak załadować pliku standardowo. Możliwe, że do obejścia, ale tak czy siak - trzeba będzie zrobić upload również tradycyjnie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 23.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Da się!
Swego czasu zadałem takie pytanie na forum advAJAX i przesyłanie plików i też uzyskałem odpowiedzi, że się nie da. Poszukałem trochę i.. znalazłem. Rozwiązanie jest w moim ostatnim poście. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 23.06.2025 - 15:12 |