![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 101 Pomógł: 0 Dołączył: 20.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
W moim formularzu są opcje do wyboru 1-10. Jak przetworzyć daną tablicę aby: Wyświetlała monit ze można tylko do 3 opcji wybrać ("wybierz maksymalnie 3 opcje"). W przypadku braku zaznaczeń jakiejkolwiek opcji wyświetlał monit "wybierz opcję". Jak wszystko jest spełnione to żeby wartosci były oddzielone przecinkiem np. ktoś wybrał 1,5 oraz 8 to ładnie dostanę zmienną $koncowyefekt która będzie zawierać "1,5,8". Bardzo proszę o pomoc. Z pewnością w przyszłości się odwdzięczę. Ten post edytował gandziorz 21.08.2008, 14:28:11 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zapraszam do Przedszkola. (Przenoszę z PHP).
Zapoznaj się z funkcjami count() (sprawdzisz ile jest zaznaczonych opcji), isset() lub empty() (sprawdzisz czy coś jest zaznaczone) i wreszcie implode() (połaczysz opcje przecinkiem). |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 508 Pomógł: 75 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W przetworzeniu formularza umieść taki kod:
Z tym sobie powinieneś poradzić. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chyba chodzi Ci o coś takiego:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 508 Pomógł: 75 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chyba chodzi Ci o coś takiego:
Napisałeś praktycznie to samo co ja... W dodatku przy niewybraniu żadnej opcji linia 2. zwróci błąd, bo $_POST['keyword'] nie będzie typu array. To array_values też jest zbędne w tym wypadku. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Napisałeś praktycznie to samo co ja... Napisałaś... A poza tym jak pisałam to nie widziałam Twojej odpowiedzi. To array_values też jest zbędne w tym wypadku. No nie wiem, Nie powstaną puste pola między przecinkami w stringu? -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 06:27 |