![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 149 Pomógł: 0 Dołączył: 26.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przykładowa witryna składa się z następujących stron:
index.php sterowawnie.php pierwszy.php drugi.php trzeci.php menu.php 2000.php 2001.php 2002.php I teraz, jaki jest najlepszy sposób na połączenie tych plików? Plików pierwszy.php, trzeci.php, 2000.php, 2001.php, 2002.php nie przedstawię, nie ma w nich nic ciekawego Smile Pliki index.php i menu.php są wspólne dla obu wariantów. index.php
menu.php
WARIANT I sterowanie.php - po kliknięciu na stronie index.php na anchor Drugi, w poniższym pliku sterowanie.php odbywa się wczytanie menu. Polega to na tym, że gdy klikniemy w ten wspomniany anchor wyświetlany jest napis MENU, wczytany jest plik menu.php, w którym wybieramy opcję tego menu(kliknięcie w link w pliku menu.php ustawia zmienną $url_2). sterowanie.php
WARIANT II sterowanie.php - to co było opisane powyżej (dotyczące menu) zostaje poprostu przeniesione do dodatkowego pliku drugi.php. sterowanie.php
drugi.php
-------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 508 Pomógł: 75 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Absolutnie jestem za drugim wariantem. Jest bardziej elastyczny i zdecydowanie ułatwi rozbudowę strony w przyszłości.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 149 Pomógł: 0 Dołączył: 26.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Absolutnie jestem za drugim wariantem. Jest bardziej elastyczny i zdecydowanie ułatwi rozbudowę strony w przyszłości. Osobiście też wybrałbym chyba ten drugi wariant. Za każdym razem kiedy wybiorę opcje z Menu musi zostać wczytany plik drugi.php i dopiero z niego wczytywana jest strona, która wybraliśmy klikakąjąc w jeden z linków w Menu (w wariancie pierwszym wybór tych stron odbywa się bezpośrednio w pliki sterowanie.php). Wydaje mi się to bardziej logiczne, gdyż linki w Menu są jakby o jeden stopień niżej w hierarchii od linków na stronie głównej, więc warto nimi zarządzać dopiero w pliku który został już wczytany poprzez sterowanie.php - czyli własnie ten drugi.php, a nie w samym sterowanie.php jak to się odbywa dla linków na stronie głównej. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 04:07 |