![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 5 Dołączył: 7.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Nie mogę poradzić sobie z takim zapytaniem. Są np. dwie tabele takiej struktury:
Chcę wyciągnąć wszystkie produkty i do każdego zdjęcie Struktura zapytania i skryptu jest mniej więcej taka:
Wszystko jest ok, skrypt pokazuje wszystkie produkty oraz wszystkie zdjęcia przypisane do nich. Ale chciałbym aby skrypt pokazywał tylko jedno zdjęcia do danego produktu nawet jeżeli jest kilka zdjęć przypisanych do niego. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 24 Dołączył: 14.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
na koncu quera limit 1 ?
![]() -------------------- Rzecz trudną rozbijam na kilka łatwiejszych :)
Pomogłem? Kliknij Pomógł. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 5 Dołączył: 7.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No nie bardzo
![]() Chce mieć pobrane wszystkie dane z tabeli produkty i do każdego z produktów po jednej fotce (nawet jeżeli jest więcej fotek) Dwoma zapytaniami wyglądało by to tak:
ale chce to zrobic w jednym. Ten post edytował matssuda 21.08.2008, 09:11:52 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 375 Pomógł: 20 Dołączył: 28.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- „Jesteśmy różni, pochodzimy z różnych stron Polski, mamy różne zainteresowania, ale łączy nas jeden cel. Cel ten to Ojczyna, dla której chcemy żyć i pracować.” Roman Dmowski
|
|
|
![]()
|
|
To zapytanie daje ten sam efekt co moje wyżej.
Wyjaśnię jeszcze raz. Są w bazie 2 produkty (tabela produkty), każdy z nich ma przypisane np. po 2 zdjęcia (tabela foto) Łącznikiem jest produkty_id (wystepuje w tabeli produkty i foto) Skrypt ma wyświetlić WSZYSTKIE produkty i zdjęcia przypisane do nich - ale tylko jedno zdjęcie. Moje zapytanie daje efekt: Kod Produkt 1: zegarek zdjęcie 1: tarcza zegarka Produkt 1: zegarek zdjęcie 2; pasek zegarka Produkt 2: okulary zdjęcie 1: szkiełka Produkt 2: okulary zdjecie 2: oprawki A chcę żeby wynik był: Kod Produkt 1: zegarek zdjęcie 1: tarcza zegarka Produkt 2: okulary zdjęcie 1: szkiełka Może z pętlą muszę kombinować a nie zapytaniem? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 122 Pomógł: 16 Dołączył: 19.04.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
można też bez podzapytań, które strasznie spowalniają:
Ten post edytował szpakoo 21.08.2008, 10:16:10 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 24 Dołączył: 14.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Nie mogę poradzić sobie z takim zapytaniem. Są np. dwie tabele takiej struktury:
jeden produkt - jedno foto, ilosc produktow dowolna -------------------- Rzecz trudną rozbijam na kilka łatwiejszych :)
Pomogłem? Kliknij Pomógł. |
|
|
![]()
|
|
Dziękuję wszystkim za odpowiedź. Trzy ostatnie posty pomogły.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.07.2025 - 06:18 |