![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 13.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam...
Na wstępie sorki bo pewnie większość z Was będzie uważać że zaśmiecam bo temat był poruszony, ale niestety siedzie już 2 dobę na tym i nie mogę nigdzie znaleźć pomocy. Próbowałem już bardzo wielu konfiguracji i niestety zawsze to samo, nie wyświetlające się polskie znaki w przeglądarce. Tak jak wspomniałem powyżej problem dotyczy polskich znaków w kodowaniu UTF-8. Opisze jak to u mnie wygląda. Stronkę robię w dreamweaver 8. Wszystkie podstrony są stronkami php. W meta mam wpisane: Kod <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" /> W programie dreamweaver w ustawieniach właściwości strony mam ustawiony "encoding" na unicode UTF-8. Jeżeli chodzi o bazę danych to stworzona baza ma takie ustawienia defaultowe: Kod CREATE DATABASE `IR` /*!40100 DEFAULT CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_polish_ci */ Poniżej wyświetlam jeszcze wynik polecenia status bazy: Kod Connection id: 180 Current database: IR Current user: root@localhost SSL: Not in use Current pager: stdout Using outfile: '' Using delimiter: ; Server version: 5.0.51a-log Source distribution Protocol version: 10 Connection: Localhost via UNIX socket Server characterset: latin1 Db characterset: utf8 Client characterset: latin1 Conn. characterset: latin1 UNIX socket: /var/run/mysql/mysql.sock Uptime: 42 min 23 sec Niestety nie mam już więcej czasu żeby kombinować i dlatego skłaniam się ku Wam z bardzo wielką prośbą o pomoc w odpowiednim ustawieniu kodowania UTF-8. Dodam że nie korzystam z PMA i jeżeli można to rozwiązać za pomocą klienta mysql to chciałbym przy nim pozostać. Mam jeszcze pytanie, bo z tego co zauważyłem jak miksowałem kodowaniami to zawartość tabeli mi się zmieniał tak że czasem miałem polskie znaki, czasem z miejsce nich pojawiały się znaki zapytania a czasem wyraz np "zauważyłem" wyświetlany był w sposób "zauwa". Wracając do pytania czy po zamianie kodowania mam dane wpisywać od nowa? Czy przy zmianie kodowania bazy muszę usunąć tabelę i stworzyć na nowo dopisując sposób kodowania? Bardzo proszę o pomoc bo naprawdę już się zakręciłem jak czapka beduina! Pozdraiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.06.2025 - 20:07 |