![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 1.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chcę osiągnąć jeden div w drugim z marginesem, oba wycentrowane po środku strony - efekt
Czyli robię margin auto, wsadzam je jeden w drugi, ustawiam marginy bottom, left i right na 10 i działa, ale tylko bez definicji DOCTYPE, gdy ją wstawię w FF wszystko się rozwala, auto centrowanie nie działa. Co dziwne pod IE wszystko działa czy z definicją czy bez - pewnie dlatego, że i tu i tu jest quirks mode. Nie wiem jak sprawdzić w jakim trybie renderuje IE.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 345 Pomógł: 3 Dołączył: 20.02.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
IE renderuje w trybie zgodności wstecz, bo masz prolog XML, który właśnie powoduje tryb dziwactw w IE6. Jednak, gdy używasz UTF-8 albo UTF-16 prolog nie jest konieczny.
Co do pozycjonowania w pionie: http://perfectionorvanity.com/2006/04/19/w...trowaniu-w-css/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 1.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzięki. dostaję już mętliku w głowie. zawsze to się dzieje gdy po raz kolejny podchodzę do divów i xhtml.
obecnie doszedłem do tego, że xhtml do niczego nie jest mi potrzebny i zadowolę się dobrym HTML 4.01 STRICT, a przynajmniej spróbuję. Właściwie próba się nie udaje. Oto link: STRONA WWW Na IE 6 strona wygląda PRAWIE idealnie - brakuje jej jedynie wycentrowania, a pod menu powstaje przerwa której nie chcę mieć :/ Na FF 3 strona się kaszani strasznie. właściwie trzeba tu zobaczyć bo nie da się opisać. Powyższe są w quirks mode. Gdy dodam DOCTYPE html 4.01 strict to dzieją się rzeczy te co powyżej + dolne divy pod menu rozszerzają się na całą szerokość strony jakby pomijały kompletnie atrybut width. STRONA WWW z DODANYM DOCTYPE HTML 4.01 STRICT (tylko strona główna - index2.php) Najlepiej sprawdzić sobie oba linki pod IE i FF żeby wiedzieć o co chodzi. Ktoś może mi udzielić wskazówek jak doprowadzić to do ładu? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 0 Dołączył: 10.06.2006 Skąd: Kłodzko Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Też dopier uczę się CSS, ale czy :
tak o:
żeby było wyśrodkowane? Marginesy auto dałeś górne o dolne w takim przypadku. I szerokość trzeba z jednostką jeszcze ![]() Pozdrawiam -------------------- Jeżeli przewidziałeś cztery możliwe awarie i zabezpieczyłeś się przed nimi, to natychmiast wydarzy się piąta, na którą kompletnie nie byłeś przygotowany"[Murphy]"
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jw.
Wywal position absolute i po sprawie. -------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 0 Dołączył: 10.06.2006 Skąd: Kłodzko Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Już edytowałem posta ajćć
![]() -------------------- Jeżeli przewidziałeś cztery możliwe awarie i zabezpieczyłeś się przed nimi, to natychmiast wydarzy się piąta, na którą kompletnie nie byłeś przygotowany"[Murphy]"
|
|
|
![]()
|
|
dzięki. nie spodziewałem się, że po tak długim czasie uzyskam jeszcze odpowiedź
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 12:33 |