![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 555 Pomógł: 84 Dołączył: 20.02.2008 Skąd: Małopolska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy da się za pomocą replace() podmieniać białe znaki na dany tekst? W jaki sposób?
Chodzi mi o to, żeby np znacznik przejścia do następnej linii (\n) był zamieniany na tekst [nowa_linia]. -------------------- Wieloprocesowość i wielowątkowość w PHP, poznaj Kraken PHP!
Serwer HTTP i WebSocket w PHP | Promise/A+ Strona Domowa | Elradia MMORPG FireFox: make the web better. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 53 Pomógł: 10 Dołączył: 17.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
//sorrki nie zobaczyłem ze to ma być w JS-ie (tak by to wygladało w php) Ten post edytował Trojan 19.08.2008, 18:02:38 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 233 Pomógł: 50 Dołączył: 28.10.2006 Skąd: Radom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tu jest opisany Twój problem: http://www.bennadel.com/blog/161-ask-ben-j...line-breaks.htm
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 555 Pomógł: 84 Dołączył: 20.02.2008 Skąd: Małopolska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ten artykuł jest z całą pewnością pomocny, ale chyba w zły sposób się za to zabrałem. Tzn. nie sprawdzałem, ale być może ta metoda string.replace() działa na całych wartościach pól tekstowych, lecz w moim przypadku to jest chyba bezcelowe, gdyż obszar edytowany przez JavaScript nie jest całą zawartością pola <textarea> lecz jedynie częścią, która jest zaznaczona obecnie myszką. Czy w takim przypadku da się też rozpoznać przejścia do następnej linii?
Ten post edytował Skie 19.08.2008, 20:53:15 -------------------- Wieloprocesowość i wielowątkowość w PHP, poznaj Kraken PHP!
Serwer HTTP i WebSocket w PHP | Promise/A+ Strona Domowa | Elradia MMORPG FireFox: make the web better. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 25 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
do wyciągania zaznaczonej częsci w polu textarea skorzystaj z .selectionStart .selectionEnd oraz substring, substr, slice
Poszukaj na MDC z czym to sie je (google => MDC .selectionStart) No i później już sobie robisz zamianę przy pomocy replace, łączysz to co było przed zaznaczeniem + zaznaczenie + to co jest za zaznaczeniem i podmieniasz .value textarea na nową wartość. |
|
|
![]()
|
|
Ale chodzi mi o to, że ja już mam taki skrypt zrobiony właśnie na podstawie SelectionStart i SelectionEnd, ale nie jestem pewien czy on pobiera białe znaki.
-------------------- Wieloprocesowość i wielowątkowość w PHP, poznaj Kraken PHP!
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.07.2025 - 08:07 |