|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 1 Dołączył: 4.03.2006 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam.
Jestem w trakcie projektowania bazy danych pod galerię internetową. Galeria jest standardowo podzielona na albumy, w których są zdjęcia. Potrzebuję trzymać informacje o autorze każdego zdjęcia. W danym albumie jest jednak najczęściej jedna lub dwie osoby, które są autorami wszystkich zdjęć. Choć zdarzają się też nieliczne przypadki gdy tych autorów jest więcej. Czy w takim przypadku warto zrobić po prostu w tabeli zdjęcia pole identyfikujące autora? Jeżeli, dla przykładu, w albumie jest 100 zdjęć, pierwsze 50 zrobiła osoba o id 1, drugie 50 osoba o id 2 (a takich przypadków jest zdecydowana większość), to dane nie są przechowywane optymalnie pod kątem zajętości pamięci. Może da się to jakoś zgrabniej zapisać w inny, bardziej pamięciooszczędny, sposób? |
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
Czy w takim przypadku warto zrobić po prostu w tabeli zdjęcia pole identyfikujące autora? Jestem przekonana, że jest to bardziej uniwersalny układ. Żeby było ekonomicznie zrób tabelę autorów a przy zdjęciu trzymaj tylko id autora. -------------------- |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 1 Dołączył: 4.03.2006 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%)
|
Tabela autorów to sprawa oczywista
Chodziło mi np o dodatkową tabelę, która zawierałaby numer albumu, id autora i pierwsze i ostatnie zdjęcie, którego jest autorem. Zaoszczędziłoby się tym samym powtarzania tego samego średnio 50 razy na album. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
Chodziło mi np o dodatkową tabelę, która zawierałaby numer albumu, id autora i pierwsze i ostatnie zdjęcie, którego jest autorem. Zaoszczędziłoby się tym samym powtarzania tego samego średnio 50 razy na album. Owszem, ale wyobraź sobie jakie kolosalne zmiany musiałbyś zrobić w strukturze, gdyby po grupie zdjęć pierwszego autora następowała grupa zdjęć drugiego a potem znów jedno zdjęcie pierwszego i kilka zdjęć drugiego? Oczywiście możesz się bronić jakoś przed taką sytuacją, ale za bardziej bezsensowne uważam sztywne trzymanie struktury. Koszt przechowywania info o autorze w rekordzie zdjęcia jest minimalny, szczególnie, że w przypadku rozpatrywanego przez Ciebie wariantu potrzebujesz dodatkowego zapytania do bazy i oczywiście dodatkowej tabeli. Uważam, że lepiej jest przy niewielkim zwiększeniu objętości bazy i niewielkim podniesieniu kosztów wykonania zapytania zachować elastyczną strukturę. No chyba, ze koniecznie chcesz na sztywno, to w każdym katalogu rób podkatalogi autorskie. -------------------- |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 20.08.2025 - 01:38 |