![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 270 Pomógł: 0 Dołączył: 21.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam !
Mam jakiś plik textowy o nazwie powiedzmy plik.txt Proste pytanie: Jest wiele porad jak usunąć np konkretne linie, jednak jak z niego usunąć całą zawartość (wyczyścić do zera) ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- ET LINGUA EIUS LOQUETUR IUDICIUM
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
N Ajlatwiej otworzyc plik do edycji i zapisac w nim pusty string
![]() -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
http://code.google.com/p/form-builider/ Moj blog |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 270 Pomógł: 0 Dołączył: 21.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
DZIĘKI !
Mam tylko jedno pytanie techniczne. Jak mogę przerobić kod "pyro" w ten sposób żeby kod ten wywoływany był za pomocą np przycisku, lub linku. Po naciśnięciu przycisku nastąpi wyczyszczenie wskazanego pliku plik.txt |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
-------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
http://code.google.com/p/form-builider/ Moj blog |
|
|
![]()
|
|
Mam cos takiego:
Kod <FORM> <input type="checkbox" name="nazwa_pliku" method="get"> <input type="submit" name="nazwa_pliku" value="usun"> </FORM>'; if(isset($_GET['nazwa_pliku'])) { $plik = plik.txt $plik = $_GET['nazwa_pliku']; file_put_contents($plik, ''); ale widze ze robie cos zle :-( Ten post edytował shreker 18.08.2008, 22:35:16 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 726 Pomógł: 129 Dołączył: 10.01.2008 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Gubisz się:
Powinno działać. -------------------- Pomogłem? Kliknij przycisk Pomógł pod pomocnym Ci postem.
http://maxik.me/ |
|
|
![]()
|
|
DZIĘKI.
W trzeciej linijce brakowało zamknięcia nawiasu :-) Nie do końca jednak o to chodziło. Nie chodzi o wskazanie "jakiegoś pliku" do usunięcia, ale o usunięcie konkretnego pliku o nazwie plik.txt Wiem że się pogubiłem, ale dzięki za koleżeńską pomoc. Czy wiecie może jak to zrobić dla konkretnego jednego pliku, tak jak napisałem ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
~shreker zacznij myśleć przy czytaniu gotowców
![]() Przykład podany przez ~pyro w drugim poście jest dla "konkretnego jednego pliku, tak jak napisałeś". Dla pliku nazwapliku.txt. |
|
|
![]()
|
|
Zrobiłem jak w drugim przykładzie :-)
Mam cos takiego: Kod <form method="get" action=""> <input type="text" name="nazwa_pliku"> <input type="submit" value="Wyczyść plik" name="send"> </form> '; if(!empty($_GET['send'])){ if(!empty($_GET['nazwa_pliku'])){ $plik = 'plik.txt'; file_put_contents($plik, ''); } else { echo "Wpisz nazwę pliku!"; } } else { echo "Błąd"; } I nie działa. Dlaczego ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrobiłem jak w drugim przykładzie :-) Mnie w szkole uczyli żeby nie przepisywać z tablicy bezmyślnie tylko starać się to zrozumieć. Ciebie najwidoczniej tego nie uczyli.Piszesz, że nie chcesz przekazywać żadnej nazwy tylko wyczyścić jeden konkretny plik. Po co więc pchasz się w ten przykład?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. wszystkie te skrypty są mało bezpieczne (no chyba ze czyszczenie po logowaniu itd.)
2. już ci dałem gotowca, który czyści jeden konretny plik tak jak chcesz, o czym wspomniał mike -------------------- ET LINGUA EIUS LOQUETUR IUDICIUM
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 6.07.2025 - 16:18 |