![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 085 Pomógł: 231 Dołączył: 12.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jako że dzisiaj uderzyło mnie pewne oczywiste w sumie stwierdzenie postanowiłam zrobić takie panele wyszukiwania bezpośrednio w manualu. Jest wikipedia, są google, niech będzie i manual!
Zdałam sobie bowiem sprawę, że jeśli chcę czegoś z manuala, to wyszukuję w google i wchodzę na stronę manuala, więc czemużby nie dodać sobie wyszukiwarki manuala bezpośrednio? Wiem że moja szybkość kojarzenia pewnych rzeczy w tym względzie powala, jednakże nie znalazłam gotowych kompononentów. Zamiast się jednak wściec i zostawić pomysł w cholerę dopisałam sobie odpowiednie rzeczy. Poszukałam trochę na forum - nie ma tego typu tematu, albo ja go nie widziałam. Może jednak komuś prócz mnie to się przyda. Firefox (testowane na 3.0.1), powinno działać także dla linuksowego iceweasela.
Wystarczy kod zapisać jako plik xml w katalogu znajdującym się w głównym katalogu mozilli firefox o nazwie searchplugins. Opera (testowane na 9.51) Kod [Search Engine 32] ID=34 Name=Manual PHP URL=http://php.net.pl/manual-lookup.php?pattern=%s&lang=pl ICON=http://php.net.pl/favicon.ico Query= Key=m Is post=0 Has endseparator=0 Encoding=UTF-8 Search Type=0 Verbtext=0 Position=-1 Nameid=53125 Powyższy kod (po drobnych modyfikacjach, o czym później) trzeba dodać do pliku search.ini w katalogu głównym Opery. Search Engine - ma mieć numer większy od ostatniego rekordu w pliku, podobnie ID Key=m - jeśli m już jest do czegoś przypisany pewnie trzeba będzie zmienić Nameid - nie mam pojęcia co to; wpisałam byleco ![]() U mnie w pliku powyższy kod wkleiłam zaraz po pierwszym rekordzie - wyszukiwarce google. W razie powtórki tematu spokojnie można ten temat usunąć, tudzież połączyć z już istniejącym. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
ale przekombinowalas
![]() W operze klikasz prawym przyciskiem na polu szukajki i mowisz "Create search" i juz ![]() W ff tez cos podobnie -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 085 Pomógł: 231 Dołączył: 12.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat W operze klikasz prawym przyciskiem na polu szukajki i mowisz "Create search" i juz Opery dobrze nie znam ![]() @down Gdzie dokładnie? Znalazłam faktycznie możliwość zmiany słowa kluczowego, ale to nie do końca mnie urządza. Ten post edytował Shili 18.08.2008, 13:11:28 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
A ja nie znam ff, ale specjalnie dla ciebie odpalilem i tam jest "Utworz slowo kluczowe dla tej wyszukiwarki". Dziala jak ta lala.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jest jak pisze nospor - od lat z tego korzystam - manual ma u mnie chwalebną literkę "p" ;-)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja w operce dla manuala dałem słowo kluczowe phpm (PPM->Utwórz wyszukiwarkę), dla wikipedii wiki, słownik: dict i jest spoko
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Zupełnie szczerze piszę - jeśli temat niepotrzebny spokojnie można zamknąć
![]() Ja jednak albo jestem ślepa (nie byłoby to niczym nowym) albo dalej nie widzę stworzenia tej wyszukiwarki w firefoksie bezpośrednio z poziomu przeglądarki. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musisz kliknąć ppm w pole wyszykiwarki i z menu kontekstowego wybrać "utwórz słowo kluczowe dla tej wyszukiwarki" - dalej robisz jak zwykłą zakładkę.
|
|
|
![]()
|
|
Szczerze powiedziawszy nie o to mi cały czas chodzi, ale o dodanie wyszukiwarki stricte w prawym górnym rogu przeglądarki (domyślne ustawienia i Opery i Firefoksa) z podpowiadaniem wyszukiwania nie w postaci adresu a słów kluczowych. Wynik jak najbardziej taki sam, trudno tutaj zaprzeczyć, kwestia tylko tego, kto jakie rozwiązanie woli
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 16:32 |