![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 0 Dołączył: 18.06.2003 Skąd: Mazowieckie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam skrypcik ktory sprawdza haslo ale zaszyfrowane funkcja przy wprowadzaniu do bazy danych
[php:1:e5a77261b3]<?php $wynik = mysql_query("insert into uzyt values ('$login', password('$haslo')"); ?>[/php:1:e5a77261b3] a teraz chcial bym wyciagnąć to haslo tylko ze mi wychodzi zaszyfrowane. nie wiem gdzie mam wpisać funkcje odszyfrowująsą password do ponizszego skryptu. [php:1:e5a77261b3]<?php require_once("bazy.php"); $lacz=lacz_bd(); if(!$lacz) return 0; $wynik=mysql_query("select haslo from admin where login='administrator'"); $ile = mysql_num_rows($wynik); $wiersz = mysql_result($wynik, $i, 'haslo'); echo $ile; echo "<br>"; echo $wiersz; ?>[/php:1:e5a77261b3] Funkcja sprwdzajaca haslo potrzebna jest do sprwadzenia starego hasła z nowym przy zmianie hasła. -------------------- Koko dżambo i do przodu ...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Medoda szyfrowania, która pozwala na odszyfrowanie to głupota.
Sprawdzasz, czy podane hasło po zaszyfrowaniu jest zgodne z tym, które już masz zaszyfrowane. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 0 Dołączył: 18.06.2003 Skąd: Mazowieckie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To ja wiem i masz rację, tylko jakoś nie moge wpaść na to jak zczytać z formularza haslo zaszyfrować go a poten np podstawić do zmiennej i porównać z tym znajdującym się w bazie. Zapisywać do bazy i zaszyfrować umiem ale nie zapisując do bazy i zaszyfrowac nie. może mi ktoś pomoże.
-------------------- Koko dżambo i do przodu ...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 493 Pomógł: 0 Dołączył: 14.06.2003 Skąd: Tomaszów Lubelski/Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
[php:1:0ed8f2ba72]<?php
$sql = "SELECT * FROM tabela WHERE hasło = password($hasło)" ?>[/php:1:0ed8f2ba72] -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 2.11.2003 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak chcesz koniecznie wyświetlić stare hasło możesz hasła zapisywać w bazie danych w postaci zaszyfrowanej i niezaszyfrowanej (2-pola). Pole z zaszyfrowanym hasłem będzie służyło do porównania przy logowaniu a w razie potrzeby z pola z niezaszyfrowanym hasełkiem pobierasz czytelne hasło.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 80 Pomógł: 0 Dołączył: 1.11.2003 Skąd: Long Island, NY USA Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Jak chcesz koniecznie wyświetlić stare hasło możesz hasła zapisywać w bazie danych w postaci zaszyfrowanej i niezaszyfrowanej (2-pola). Pole z zaszyfrowanym hasłem będzie służyło do porównania przy logowaniu a w razie potrzeby z pola z niezaszyfrowanym hasełkiem pobierasz czytelne hasło.
wiec po co wtedy wogole szyfrowac haslo? to sie mija z celem szyfrowania hasla -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 315 Pomógł: 1 Dołączył: 6.08.2003 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Stary kod wywaliłem bo ten jest jaśniejszy
![]() function auto_admin($adminid, $password){ db_connect(); mysql_select_db("sklep"); $wynik=mysql_query("SELECT adminid FROM admin WHERE adminid='$adminid' AND password=password('$password')"); if(@!mysql_num_rows($wynik)) return 0; else { $zap=@mysql_fetch_row($wynik); return "$zap[0]"; } } function loging() { global $PHP_SELF; ?> <html> <head> <title>Logowanie</title> <META HTTP-EQUIV=Content-type CONTENT=text/html; charset=iso-8859-2> </head> <body> <CENTER><form method="POST" action="<? echo $PHP_SELF ?>"> <H3>Zaloguj się jeśli jesteś Adminem:)</h3> <table bordercolor=black border=5><tr><td colspan=2><center>Zaloguj się!</center></td></tr> <tr><th>Login</th><td> <input type=text name=adminid size=20 maxlength=20></td></tr> <tr><th>Hasło</th><td><input type=password name=password size=20 maxlength=20></td></tr> <tr><th colspan=2><center><input type=submit value='Zaloguj mnie'></center></th></tr></table> </form> </center> </body> </html> <? } session_start(); if(!isset($adminid)) { loging(); exit; } else { session_register("adminid", "password"); $admin=auto_admin($adminid, $password); if(!$admin) { session_unregister("adminid"); session_unregister("password"); echo "Zły login lub/i hasło. "; echo "<a href="$PHP_SELF">Zaloguj się powtórnie</a><br>"; exit; } else { echo "Witam, <b>$admin</b> Dziś mamy "; echo date("d F Y,"); echo date(" z "); echo "dzień roku.<br><br>"; } } ?>[/php:1:cee056d02e] |
|
|
![]()
|
|
Dzięki. Na przykładzie twojego skryptu dopatrzyłem się gdzie robiłem błąd.
-------------------- Koko dżambo i do przodu ...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 05:29 |