![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 140 Pomógł: 0 Dołączył: 11.09.2006 Skąd: Jaworzno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
witam mam dwa problemy główne i rozbije je na poszczególne pytania Problem 1: w bazie danych mam tabele i w tabeli kolumne obszar, id oczywiscie id zawsze jest inne (1,2,3,4,5...) a obszar może się powtarzać. to znaczy do id 1-5 pasuje obszar 1, do id 6-10 przypisany jest obszar 2 i tak dalej. teraz potrzebuje dowiedziec się liczby tych id w każdym z obszarów (chce wiedzieć że: obszar 1 ma 20 id w sobie, obszar 2 ma 5 id, a obszar 3 ma 0 id) informacji jaki obszar ma najwięcej tych id przypisanych i najmniej ![]() zakładam że: id obszarów nie zawsze idzie po kolei czyli może być sytuacja 1,2,5,6,7,10,12,15.. Problem 2 Mam kilka tabel, potrzebuje je wszystkie przeszukać i dowiedziec się wartości max i min w tych wszystkich tabelach. zakładam że liczba tabel może być różna, w każdej tabeli istnieją identyczne kolumny Z góry dziękuje za linijki kodu od was. Problem drugi jest mniej ważny to bardziej bym prosił o skupienie się nad rozwiązaniem zagadnien pierwszych. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
teraz potrzebuje dowiedziec się liczby tych id w każdym z obszarów (chce wiedzieć że: obszar 1 ma 20 id w sobie, obszar 2 ma 5 id, a obszar 3 ma 0 id) informacji jaki obszar ma najwięcej tych id przypisanych i najmniej ![]()
Będziesz miał policzone id dla każdego obszaru. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 140 Pomógł: 0 Dołączył: 11.09.2006 Skąd: Jaworzno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
-gosc- |
![]()
|
Goście ![]() |
możesz bezpośrednio w zapytaniu sqlowym wyciągnąć min i max stosując funkcje.... min() i max() zamiast count()
aby znalezć grupę o określonej liczności zastosuj
gdzie 10 jest przykładową liczbą |
|
|
![]()
|
|
dzięki. działa pięknie
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 29.06.2025 - 23:51 |