![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 9.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam pytanie odnośnie klucza głównego. Zauważyłem że w większości skryptów używane są dwie unikalne wartości w tabeli dla użytkowników są to nazwa_użytkownika i jego_id. Pytanie: dlaczego używa się dwóch unikalnych wartości w kolumnach tabeli skoro można używać tylko samej nazwy_użytkownika ? Ten post edytował kwiecin 16.08.2008, 08:37:18 |
|
|
--kaem-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Ja też tego nie rozumiem, ja jako klucza głównego używam tylko loginu i jest git.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 202 Pomógł: 117 Dołączył: 13.04.2007 Skąd: 127.0.0.1 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Login musi (powinien) być unikalny z wiadomych względów. Jednak wszukiwanie (i inne operacje) są dużo szybsze na polach liczbowych. Jest jeszcze kilka mniej ważnych powodów. Pozdrawiam! -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Poza tym jeśli tworzysz relacje między tabelami to używasz do tego kluczy obcych odnoszących się do kluczy głównych. Pomyśl, że masz tabelę użytkowników (pk to login) oraz np. komentarze, gdzie masz klucz obcy odnoszący się do tabeli użytkowników (fk to fk_user_login odnoszący się do login). I nagle nachodzi cię ochota na zmianę loginu użytkownikowi. I co? Musisz zaktualizować dane we wszystkich tabelach powiązanych.
|
|
|
--kaem-- |
![]()
|
Goście ![]() |
W sumie macie racje, thx :-) Zaraz poprawie u siebie co trzeba.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 9.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki wszystkim za odpowiedź. Już wszystko rozumiem.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 7.07.2025 - 11:30 |