![]() |
![]() |
-Xort- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam.
Mam więc tabelę w której są m.in. pola "vip" oraz "data_vip". Mam też skrypt który jeśli użytkownik ma vipa (wartość > 1) to następnie sprawdza czy dzisiejsza data jest datą "mniejszą" od tej z pola "data_vip". Jeśli jest to prawdą to działa dalej a jeżeli nie to zmienia wartość "vip" na 0. I tu pojawia się problem. Oto fragmenty mojego kodu:
Problem polega na tym że kod ten poprostu nie dopuszcza do wiadomości tego że może wyjść prawda (nie wykonuje pierwszego polecenia) mimo tego że data_vip = 2008.08.21 a dziś jak wiemy jest 2008.08.15. Jestem początkujący w PHP i MySQL ale wydaje mi się że błąd powoduje sposób wywołania rekordu. Możecie mi wyjaśnić mój błąd? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 140 Pomógł: 16 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jakiego typu jest pole data_vip? Czy to varchar?
|
|
|
-Xort- |
![]()
|
Goście ![]() |
Data oczywiście.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 140 Pomógł: 16 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To skąd się wzięły '.' w dacie? Przecież standardowym rozdzielnikiem jest '-'.
|
|
|
-Xort- |
![]()
|
Goście ![]() |
Oczywiście jest tam myślnik- mój błąd w przepisywaniu.
|
|
|
-gosc- |
![]()
|
Goście ![]() |
a nie powinieneś mieć
current_date < $_data zamiast current_date < $data ? |
|
|
-Xort- |
![]()
|
Goście ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 726 Pomógł: 129 Dołączył: 10.01.2008 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rada: zrób to timestampem zamiast zwykłym date.
-------------------- Pomogłem? Kliknij przycisk Pomógł pod pomocnym Ci postem.
http://maxik.me/ |
|
|
-Xort- |
![]()
|
Goście ![]() |
@AR2R
Niestety nie działa :/ @Maxik Zrobiłem timestamp ale tym razem zawsze wychodzi prawda(czyli np. " ")... Kod:
|
|
|
-Xort- |
![]()
|
Goście ![]() |
Dobra już mam ; D. Zły format daty dałem... Zamiast date(Y-m-d) to (d-m-Y)... Taki prosty błąd. Ale już wszystko działa więc dzięki ludzie ; D.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 04:11 |