![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 31.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
mam taki problem mam skrypt php ktory generuje mi xml'a 1 wykonuje skrypt i zapisuje wyniki do pliku xml w celu dalszego przetwarzania 2 ładuje plik xml w celu parsowania pojawia sie problem kodowania w naglowku skryptu php do generowania xml mam CODE header('Content-type: application/xml; charset="utf-8"'); echo '<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>'; kod skryptu ktory zapisuje wyniki zwrocone przez skrypt do generowania xml, i do parsowania CODE class curl { var $timeout; var $url; var $file_contents; function getFile($url,$timeout=0) { $ch = curl_init(); $this->url = $url; $this->timeout = $timeout; curl_setopt ($ch, CURLOPT_URL, $this->url); curl_setopt ($ch, CURLOPT_RETURNTRANSFER, 1); curl_setopt ($ch, CURLOPT_CONNECTTIMEOUT, $this->timeout); $this->file_contents = curl_exec($ch); if ( curl_getinfo($ch,CURLINFO_HTTP_CODE) !== 200 ) { return('Bad Data File '.$this->url); } else { return $this->file_contents; } } } // tworzymy nowy zasob curl $ch = curl_init(); // ustawiamy opcje URL i naglowka curl_setopt($ch, CURLOPT_URL, "gener.xml.php?page=0"); curl_setopt($ch, CURLOPT_HEADER, 0); curl_setopt($ch, CURLOPT_RETURNTRANSFER, 1); $dane = curl_exec($ch); // przypisanie zmniennej $file nazwy pliku $file = "plik.xml"; // uchwyt pliku, otwarcie do dopisania $fp = fopen($file, "w"); // blokada pliku do zapisu flock($fp, 2); // zapisanie danych do pliku fwrite($fp, $dane); // odblokowanie pliku flock($fp, 3); // zamknięcie pliku fclose($fp); // usuwamy zasob curl i zwalniamy zasoby systemu curl_close($ch); if (file_exists($file)) { $xml = simplexml_load_file($file); $result = $xml->xpath("/rodzina/moja/dzieci[0]"); foreach ($result as $key => $value) { echo $value->nazwa . ' '; } } else { exit('Nie mozna otworzyc pliku.'); } ?> dostaje błąd parser error : Input is not proper UTF-8, indicate encoding Ten post edytował janiek_j 15.08.2008, 11:21:50 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 3 Dołączył: 25.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po co wstawiłeś tą klasę curl skoro jej nie używasz w tym przykładzie.
Być może plik gener.xml.php?page=0 nie generuje zawartości w UTF-8, sprawdź to i jesli to nie jest UTF użyj iconv do przekonwertowania kodowania |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 20:30 |