![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 92 Pomógł: 0 Dołączył: 15.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam zmienną :
$a, która przechowuje string w postaci "nazwa [miasto, państwo] ". Jak najłatwiej zrobić tak żeby w zmiennej : $b dostać: "nazwa" a w zmiennej : $c dostać: "[miasto, państwo]" Domyslam sie ze chyba jakoś dokonać podział przez spację ? tylko ze spacje sa dwie czyli ze tylko po pierwszej. Ogolnie jest mi to potrzebne do tego, że chcę wyświetlić "nazwa [miasto, państwo] " z tym, że na "nazwie" chce zrobić inne formatowanie tekstu niż na reszcie a chyba nie da sie tego zrobić gdy wszytko jest w jednej zmiennej? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 085 Pomógł: 231 Dołączył: 12.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
explode" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
Z tym że nie ma zmiennych $b i $c, dostajesz wynikową tablicę. Ten post edytował Shili 14.08.2008, 12:01:09 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 92 Pomógł: 0 Dołączył: 15.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzieki, dziala. a tak rzy okazji mam jeszcze takie pytanko do tego:
czy jak mam separator w postaci spacji to taki zapis spacji jest bezpieczny : $b=explode(" ", $a); ? czy tam jakis znaczek oznaczajacy spacje sie wstawia? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 419 Pomógł: 42 Dołączył: 12.08.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bezpieczny.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 085 Pomógł: 231 Dołączył: 12.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A czemu nie ma być bezpieczny?
To nie wyrażenie regularne, że trzeba stosować znaki ucieczki. O ile działa i nie generuje warningów, fatal errorów i innych tego typu rzeczy to z dużą dozą prawdopodobieństwa można stwierdzić że jest poprawne. Sensowność jednak trudno w taki sposób stwierdzić, ale mogę podpowiedzieć że i to sensowne i poprawne. |
|
|
![]()
|
|
zaczynaja byc lekkie problemy jak nazwa jest dwu członowa czyli ma spacje ale moze pomysle nad innym separatorem
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 419 Pomógł: 42 Dołączył: 12.08.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No skoro to drugie coś jest w nawiasach kwadratowych to jaki problem robić to po [ ?
|
|
|
![]()
|
|
Możesz zawsze się pobawić wyrażeniami regularnymi, albo przyjąć za separator znak [ i dopisać go potem do ciągu na początek od biedy.
|
|
|
![]()
|
|
no tak, z tym nawiasem nie pomyslalem...
![]() Ten post edytował fredman 14.08.2008, 13:10:12 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 04:24 |