![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Postów: 31 Pomógł: 3 Dołączył: 25.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam ! Chcę stworzyć sobie filtr danych. I np. mam string 'a&*asd9754' . Chcę tak przefitrowac dane aby zostały w nim tylko litery. String będzie wyglądał tak : aasd. Nie chcę stosować preg_replace. Potrzebuję funkcji która będzie pozwalała mi zdefiniowac dozwolone znaki i jeżeli jakiś znak nie będzie pasował to zostanie usunięty. Mam nadzieje że wyraziłem sie jasno.
1) Definiuje dozwolone znaki np. 'a','b','c' 2) Podaje stringa np. 'adb'; 3) Otrzymuje 'ab' Pozdrawiam -------------------- Pomogłem ? Nie zapomnij kliknąć na "Pomógł" ;D
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
preg_replace" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, http://gajdaw.pl/php/wyrazenia-regularne-pcre-php-tutorial/
-------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 592 Pomógł: 62 Dołączył: 3.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
prosta funkcja:
ale osobiscie polecalbym wyrażenia reqularne, ew. ctype... -------------------- :]
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 01:20 |