![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 80 Pomógł: 0 Dołączył: 31.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
potrzebuję zrobić logi do wszelkich zmian dokonywanych na bazie danych (MySQL) przez użytkowników. W jaki sposób zapisywać takie logi? Każde wywołanie zapytania? Jak najlepiej przechowywać takie logi (pliki, baza)? Co przechowywać w logach (co sie może przydać o czym jeszcze nie wiem - IP, data_czas, same zapytania czy je jakoś przetwarzać)? Jeśli użytkownik rejestruje się, to czy od razu robić LOG ze wszystkimi wpisanymi informacjami? czy za każdym razem sprawdzać tylko czy sie coś zmieniło? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 75 Pomógł: 8 Dołączył: 9.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym to zrobił w bazie danych, chociaż w wielu cms jest to zrobione na plikach. Co powinien zawierać log?
Moim zdaniem: - funkcja dokonana (np. edycja newsa id 5) - data, czas - ip - login chyba tyle. Jak je zapisywać. Musimy stworzyć funkcję o nazwie przykładowej AddLog('news','edit','5'); Ja bym ją zrobił tak:
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 19:43 |