![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 0 Dołączył: 28.02.2008 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
witam, mam problem z dodawaniem id do relacji.. mianowicie:
id | relacja 1 | ahafhsada 2 | agadewqe 3 | dsdasdaas i usune relacje o numerze id 2 - i jak zrobić zeby nastepna dodana relacja miała ten numerek a nie w tym przypadku 4 ? zeby usunieta relacja o numerze id2 zastepowala nastepna dodana relacja |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Musisz wiedzieć jaka została ostatnia usunieta.
Poprostu przy zapytaniyu DELETE zapisujesz sobie (nawet a oddzielnej tabeli) jaki id zostal usuniety a potem go sobie dajesz do inserta. Jezeli nie masz mozliwosci przechowania usunietego id to bedziesz musial wyliczyc wolne miejsce za pomoca PHP. Pobierasz autoincrement tabeli (show table status like "tabela") i wszystkie id tabeli (select id from "tabela") i wybierasz wartosc ktora jest mniejsza od auto_increment i jest najnizsza mozliwa wartoscia do wstawienia (nie wystepuje w id tabeli). Jak to zrobic? To tutaj sam sobie napiszesz... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 085 Pomógł: 231 Dołączył: 12.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie opłaca się. Po coś jest taki układ jaki jest (a jest na przykład dla zapewnienia integralności bazy danych). Poza doznaniami estetycznymi w czymś Ci to przeszkadza?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 62 Pomógł: 4 Dołączył: 24.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jest to do zrobienia ale zgadzam się że to bez sensu chyba że jest w tym jakiś ukryty głębszy sens
trzeba wyszukać wiesz z przeskokiem i wsadzić to pod zapytanie ale ogólnie jest to gruba luta więc odradzam. nie wiem czy to zadziała ![]()
napisz mi czy działa bo sam jestem ciekaw ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 15:41 |