![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 101 Pomógł: 7 Dołączył: 16.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam,
mam problem z wyszukaniem danych z rożnych tabel jednocześnie, a dokładniej: Dla przykładu mamy tabele z artykułami, gdzie jest pole "opis", mamy tabele z danymi dotyczącymi filmików flash, gdzie też jest pole "opis" oraz np tabele z danymi plików do pobrania, gdzie też jest pole "opis". Jak zrobić wyszukiwanie danych z tych tabele w oparciu o pole "opis" tak, żeby wynik był wynikiem zbiorczym z tych trzech tabel, do tej pory w takich sytuacjach robiłem podział wyniku na konkretne działy, teraz potrzebuję wynik łączny. Próbuję to zrobić na prościutkiej bazie: tab1: ![]() tab2: ![]() Jak w tym przykładzie wyszukując danych w tab1 i tab2, wyświetlić jednocześnie (razem) jakoś posortowane wiersze zawierające 'try' w polu 'cont'? ![]() Ten post edytował siemieng 13.08.2008, 12:48:01 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 28 Dołączył: 4.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na mój gust, to chyba będzie coś w stylu:
Posortować sobie możesz wg dowolnej kolumny z dowolnej tabeli. Możesz też zainteresować się widokami, ale są one dostępne tylko od którejśtam odsłony wersji mysql 5. Mógłbyś wtedy zrobić sobie widok i ukrócić te zapytanie. Ten post edytował Speedy 13.08.2008, 22:42:23 -------------------- Sygnatura niezgodna z regulaminem.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 00:29 |