![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 518 Pomógł: 18 Dołączył: 21.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie, prosze o pomoc w takim temacie:
Mam obiekt klasy np db. Klasa ma np 3 pola: host user pass. do obiektu odwoluje sie z pliku index.php echo $db->host; i to jest ok. Ale gdy kilka linijek dalej inkluduje np logowanie.php to w pliku logowanie .php echo $db->host; nie zadziala. Dlaczego ? i ewentualnie jak mozna to obejsc? dziekuje i pozdrawiam Grzesiek |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 72 Dołączył: 15.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
plik includer.php:
plik part.php:
U mnie działa. Sprawdź dokładnie wszystko jeszcze raz albo wklej kod. -------------------- Nawet świnka może wejść na drzewo kiedy jest chwalona :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 518 Pomógł: 18 Dołączył: 21.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
baza.php
logowanie.php
index.php
Ten post edytował elmozaur 13.08.2008, 13:06:43 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 72 Dołączył: 15.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem o co Ci chodzi, skopiowałem twój kod i działa bez problemu, może to wina wersji PHP.
-------------------- Nawet świnka może wejść na drzewo kiedy jest chwalona :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 206 Pomógł: 18 Dołączył: 6.03.2006 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
na pewno to jest CALA zawartosc plikow? nie probujesz czasem wywolac echo z innego zasiegu, na przyklad w jakiejs funkcji/metodzie? daj var_dump($db); czy na pewno jest tam dostepna ta zmienna.
-------------------- Wrzasq.pl
Tworzenie stron i aplikacji internetowych. Chillout Development - tworzenie stron i aplikacji internetowych. |
|
|
![]()
|
|
jedyna minimalna roznica wzgledem mojego kodu to to, ze w pliku index.php w linii 11 jest include(logowanie.php) a w orginale jest include pliku pytaj.php. Plik ten pyta baze jakie pliki ma inkludowac i je inkluduje. Na liscie jest m.in logowanie.php - ale czy to az taka roznica skoro pola sa public?
aha var_dump($db) zwraca NULL Ten post edytował elmozaur 13.08.2008, 13:52:04 |
|
|
![]()
|
|
Jeśli na podstawie bazy sprawdzasz które pliki mają być dołączane to najprawdopodobniej po prostu nie dołączasz tego pliku gdzie tworzysz obiekt klasy db. Włącz sobie raportowanie błędów w PHP bo wygląda na to, że masz wyłączone, inaczej wyskoczyłby Ci błąd przy próbie wywołania $db->baza
...nie wspominając już, że ten kod jest bez sensu ![]() -------------------- Nawet świnka może wejść na drzewo kiedy jest chwalona :)
|
|
|
![]()
|
|
...nie wspominając już, że ten kod jest bez sensu ![]() ... no tak jak sobie na to patrze po godzinnej przerwie to faktycznie kod wyglada na bzdurke ;-) Ale mozesz uwiezyc ze to maly wicinek dobrze dzialajacej calosci ;-) Co do rozwiazania: wrzasq - naprowadzil mnie na rozwiazanie. problem lezal w funkcji ktora inkludowala pliki php . standardowo wygladala tak ladujsekcje($nazwa) wystarczylo zmienic na ladujsekcje($nazwa, $db) i mimo ze nie uzywam w funkcji $db to inkludowane nia pliki widza obiekt $db, jego pola i metody. dziekuje wszystkim za pomoc |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.08.2025 - 23:12 |