![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 195 Pomógł: 0 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam dwie tabele: Tabela1 id rekord costam Tabela2 id costam2 Chcę wybrać wszystko z tabeli 1 (wg. zadanych kryteriów) i wszystkie rekordy z tabeli 2 których pole id jest równe polu owner tabeli 1. Chcę mieć w jednym rzędzie wyników zarówno wyniki z tabeli 1 jak i tabeli 2 (o ile istnieje odpowiadający rekord tabeli 2 - a nie zawsze istnieje). Próbowałem LEFT JOIN, ale jeżeli rekord tabeli 2 nie istnieje, to rekord tabeli 1 jest pomijany, a mi chodzi żeby rekord z tabeli 1 był zawsze zwracany. -------------------- Językiem którym najlepiej operują wszyscy programiści są przekleństwa.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 140 Pomógł: 16 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może zaprezentujesz swoje zapytanie. Według mnie LEFT JOIN powinno spełnić Twoje potrzeby
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 195 Pomógł: 0 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To jednak pominie te rekordy Tabela1, które nie posiadają odpowiednika w Tabela2. A mnie chodzi żeby rekord z Tabela1 został _zawsze_ wybrany Ten post edytował L_Devil 13.08.2008, 16:47:29 -------------------- Językiem którym najlepiej operują wszyscy programiści są przekleństwa.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 140 Pomógł: 16 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Składnia wydaje się prawidłowa. Może spróbuj wykonać zapytanie bez WHERE i zobacz czy złączenie działa prawidłowo.
|
|
|
![]()
|
|
Sprawdziłem - ten mini przykład działa. Gdy jednak stosuję w live aplikacji, już nie. Podaję zapytanie z aplikacji:
-------------------- Językiem którym najlepiej operują wszyscy programiści są przekleństwa.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może napisz stricte LEFT OUTER JOIN
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Zapytanie:
Nie pomogło. Nadal pomija te rekordy -------------------- Językiem którym najlepiej operują wszyscy programiści są przekleństwa.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A może:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Najtrudniejsze problemy mają najprostsze przyczyny
![]() Dzięki wielkie! Punkcik przekazany ![]() -------------------- Językiem którym najlepiej operują wszyscy programiści są przekleństwa.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 23.06.2025 - 03:18 |