![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 658 Pomógł: 37 Dołączył: 4.06.2005 Skąd: Wawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Jak delikatnie zakończyć sprawdzanie czy dane są poprawne. Mam taki kod
Problem jest w tym, że pomimo , że plik lub album istnieje wykonywany jest upload pliku i dodanie do bazy danych. Niby jest to oczywiste w tym przypadku, ale czy można to jakoś zmienić. Chodzi mi o to , że jeśli plik istnieje to skrypt zakończy działanie, ale reszta strony wczyta się bez problemów( czyli stopka i inne menu). Możecie mnie naprowadzić na właściwy tor? Pozdrawiam Redelek -------------------- Pozdrawiam
Piotrek R |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 419 Pomógł: 42 Dołączył: 12.08.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 658 Pomógł: 37 Dołączył: 4.06.2005 Skąd: Wawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oki znalazłem rozwiązanie.
Może i nie fajne ale działa. do każdego if dopisałem $error++ na końcu dorobiłem
Czy takie rozwiązanie jest dobre i czy może być ? -------------------- Pozdrawiam
Piotrek R |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 274 Pomógł: 35 Dołączył: 18.07.2008 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dodaje bo nie ma przerwania if w
wypisze wszystko co trzeba ale tez doda. Można ifami się pobawić i else if lub wprowadzić zmienną, która będzie przechowywać 1 jeśli ma dodać i zero jeśli nie. I sprawdzać przy dodawaniu czy zero czy jeden. Zmienna ustawiana w
oraz
i potem sprawdzanie. -------------------- "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota,
choć nie jestem pewien co do tej pierwszej." Albert Einstein Wirtualny Rynek Predykcyjny |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 171 Pomógł: 32 Dołączył: 5.08.2008 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Używaj ELSEIF
a tak pozatym to przecież instrukcję Kod @move_uploaded_file($plik_tmp, $plik_nazwa); mysql_select_db('baza'); $zapytanie=mysql_query("insert into image_album values('','$album','$plik_nazwa','$opis', '$autor', '$data_dodania', '$poj_MB')") or die (mysql_error()); możesz wsadzić w if-a i po sprawie Kod ... if (is_dir($dir_album)) { echo "Taki album już istnieje"; } else { //echo "brak katalogu!"; mkdir ($dir_album, 0755); @move_uploaded_file($plik_tmp, $plik_nazwa); mysql_select_db('baza'); $zapytanie=mysql_query("insert into image_album values('','$album','$plik_nazwa','$opis', '$autor', '$data_dodania', '$poj_MB')") or die (mysql_error()); } ... Niewiem po co CI ten znak tłumienia ? Pozdrawiam Mariusz -------------------- ---------------------------
"Jeżeli trzeci dzień z rzędu nie chce Ci się pracować tzn że dziś jest ŚRODA ! Algorytmy , Programowanie , Tworzenie WWW - SPRAWDŹ |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 09:09 |