![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 447 Pomógł: 191 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam date zapisaną w taki sposób $data=20080811 jest to kolejno rok, miesiąc oraz dzień
i teraz chciałbym to "rozłożyć" w ten sposób $data[year]=2008 $data[month]=08 $data[day]=11 mógłby mi ktoś pomóc? -------------------- :)
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Manual Twoim przyjacielem jest: str_split()
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Bardziej przyda Ci się substr
-------------------- I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 447 Pomógł: 191 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no ale
str_split($str, 3); potnie mi zmienną po 3 a ja chce by po pocieło 4, 2, 2 -------------------- :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 210 Pomógł: 20 Dołączył: 7.07.2006 Skąd: Krotoszyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale srt_split tnie na równe części, a tu będą one miały różną długość... Rozsądniej chyba użyć substr()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual...
edit: się spóźniłem ![]() Ten post edytował kornel-php 11.08.2008, 10:56:34 -------------------- :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
a czy nie lepiej by bylo przechowywac date w formacie daty? Timestamp lub 2008-08-11 tak by mozna bylo potem swobodnie na tym operowac?
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
mnie sie pytasz?? ja jestem bardzo początkującym php-owcem, nieznam sie na wszystkich funkcjach (znam tylko te bardzo podstawowe
![]() przy rejestracji zrobiłem 3 pola gdzie sie wpisuje kolejno dzien miech i rok potem to łącze i wrzucam do bazy, ale... właściwie może miedzy połączeniami dam myśliniki i będzie git -------------------- :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat przy rejestracji zrobiłem 3 pola gdzie sie wpisuje kolejno dzien miech i rok potem to łącze i wrzucam do bazy, ale... właściwie może miedzy połączeniami dam myśliniki i będzie git Pole w bazie na date ma byc typu DATE. Tak, potem łącz to przez myslnik i wrzucaj do bazy. Każde pole musi byc takiego typu, jakiego wartosci przyjmuje. Bedzie ci potem latwiej operowac. kazdy typ ma specjalne funkcje, ktore go obsługują -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
no ale powiedzmy że w przyszłości chciałbym zrobić wyświetlanie wieku usera..
no więc chyba w ten sposób będe mógł podzielić tą zmienną funkcją explode, nie? niepamiętam jak to działa, ale o tym czytałem -------------------- :)
|
|
|
![]()
|
|
ale zadne explode.
Do obrobki dat sa specjalne funkcje zarowno po stronie bazy jak i php http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/dat...-functions.html http://pl2.php.net/manual/pl/ref.datetime.php po to sie daje konkretne typy by potem z tego optymalnie korzystac -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 99 Pomógł: 15 Dołączył: 29.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
najprościej:
jeżeli taki zapis jak podałeś masz w bazie danych to użyj mysqlowej funkcji przy wyciąganiu danych:
jak masz format z myślnikami to wystarczy explodować to do tablicy i po krzyku |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 10:18 |