![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 76 Pomógł: 1 Dołączył: 1.07.2008 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam taki problem...chciałbym dodać rekord do tabeli...ale przypisuje polu id wartość 0 i wyskakuje taki komunikat: Wystąpił błąd : Duplicate entry '0' for key 1 Chodzi mi oto aby id się zwiększał automatycznie...żeby wartość id kolejnego rekordu była o 1 wyższa od najwyższej dotyhcczasowej wartosci... rekordy dodaje takim kodem... $zapytanie = "INSERT INTO `dane` (`id`, `nazwisko`, `imie`) VALUES ('', '$nazwisko', '$imie')"; $idzapytania = mysql_query($zapytanie) or die('Wystąpił błąd : '.mysql_error()); ; dodam że tabele tworzyłem w Navicat i przy polu Primary Key zaznaczyłem klucz...dla kolumny id... mam nadzieje ze jasno napisałem ;-) pozdr i dz |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 1 Dołączył: 20.03.2006 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a ustawiles id jako auto_increment? i dales typ int? (czy int to nie wiem czy wymagane ale wyglada sensownie..)
-------------------- Filmy -> Twoja strefa filmu
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 76 Pomógł: 1 Dołączył: 1.07.2008 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dz rzeczywiście nie ustawiłem auto_increment...teraz wszystko gra
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 07:34 |