![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 9.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Siemka. Na forum przebywam dość często, lecz dopiero teraz się zarejestrowałem. A po to, gdyż chcę się dowiedzieć, co robię źle...
Otóż wyskakuje mi bardzo znany syntax error: Parse error: syntax error, unexpected T_STRING, expecting ',' or ';' A dzieje się to w tej linijce: Kod echo "<form method="get" action="dodaj.php"> Nie wiem, co jest źle. I nie wiem jak to sprawdzić, więc proszę Was o radę ![]() Ten post edytował Virus 9.08.2008, 22:13:09 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 148 Pomógł: 230 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- ET LINGUA EIUS LOQUETUR IUDICIUM
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 9.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wielkię dzięki
![]() A czy to różnica jak się wstawi " zamiast ' ? Bo jak czytałem w poradnikach, to podobno było to bez różnicy. Może źle przeczytałem... Znów mam problem... Tworzę formularz, który doda rekord do bazy danych. Kiedy wpisuję wszystko do tabelki i biorę Wyślij, to wyskakuje mi błąd serwera 404: nie znaleziono pliku. Tutaj kod strony: (dodam, że robiłem to z poradnika)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 248 Pomógł: 38 Dołączył: 29.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bo nie masz pewnie w tym samym katalogu albo wogóle pliku dodaj.php3. A co do tych cudzysłowów to jest taka róznica, że pojedyncze są traktowane dosłownie, natomiast podwójne są przetwarzane przez parser, tzn. jeśli napiszesz
to wyswietli" to jest $zmienna a jeśli napiszesz
to zamiast $zmiennna (jeśli ma np. wartość kulfon) zostanie wyświetlone: to jest kulfon. Ogolnie podójne cudzysłowy wolniej działają przez to , że muszą być przetworzone. EDIT: W twoim wześniejszym kodzie
zauważ, że używasz podwójnych cudzysłowów ale w w formularzu też muszą być one użyte i parser myśli, że ten drugi cudzysłów przy get kończy stringa i powstaje bład. Żeby to ominąć musisz użyć znaku ucieczki \ czyli
Ale oczywiście lepiej zrobić tak jak napisał pyro. Ten post edytował kaem 9.08.2008, 23:13:20 |
|
|
![]()
|
|
Wielkie dzięki. Wszystko teraz gra
![]() Edit: Stworzyłem pusty plik dodaj.php, ale gdy wysyłam dane z formularza po wciśnięciu 'Wyślij", to nic się nie dzieje... Nie ma komunikatu, że dodano rekord. A powinien być. Co jest źle? ;/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 415 Pomógł: 46 Dołączył: 26.05.2007 Skąd: Sandomierz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
może zrob tak ... ze w action odwolaj sie do tego samego pliku co jest w nim twoj kod, a nie do pustego - cos sie musi wykonywać...
jezeli masz plik nazwany xyz.php to odwolaj sie tak
i wtedy przy wlaczonych register_globals powinno zadzialac to: lecz polecam zrobic
Ten post edytował decha-design 10.08.2008, 00:03:48 -------------------- Grzegorz 'Decha' Polek »
º http://grzegorzpolek.com º http://www.facebook.com/grzegorz.polek º http://www.lastfm.pl/user/Dechaa ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 24.07.2025 - 23:34 |