![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 1 Dołączył: 21.11.2006 Skąd: Ozorków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, stworzyłem wyszukiwarkę do serwisu, której zadaniem jest pokazać firmy z pól wybranych z POSTa.
Argumenty to: województwo, kategoria oraz słowo szukane. Każda firma może należeć do 5 kategorii. Poniżej kod:
Problem jest w tym, że wyświetlają się nie te wyniki, które powinny. Tak jakby nie było tych nawiasów pomiędzy róznymi zapytaniami where. Np. jesli wybiorę kategorię firm, która w przypadku kilku firm jest w tabeli w polu category1, category2, category3 lub category4 to wyświetlają się wszystkie firmy z tą kategorią, nawet jeśli województwo również określę, wyświetlają się wszystkie wyniki dla danej kategorii. Natomiast jeśli wybiorę kategorię, która występuje w którejś firmie w polu category5 to sprawdza również województwo. To tak jakby zupełnie zapytanie nie brało pod uwagę nawiasów oddzielających podzapytania. I ponad to, nie wyszukiwuje słów kluczowych, zawsze pokazuje pustą listę firm, nawet jeśli wpiszę słowo kluczowe występujące w opisie firmy. Proszę o pomoc i z góry dziękuję. -------------------- Wykonujemy strony www, wśród naszych produktów są także system rezerwacji online oraz system monitorowania pozycji w wyszukiwarkach
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Problem jest w tym, że wyświetlają się nie te wyniki, które powinny. Tak jakby nie było tych nawiasów pomiędzy róznymi zapytaniami where. Bo tam nie ma żadnych nawiasów. Jeśli mi nie wierzysz, to zrób sobie:
W sekcji WHERE nie będzie ani jednego nawiasu. A jako że AND ma wyższy priorytet niż OR ( większą siłę przyciągania sąsiednich elementów ), to zapytanie nie działa tak, jakbyś sobie tego życzył. Ten post edytował Kicok 8.08.2008, 17:12:58 -------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 243 Pomógł: 32 Dołączył: 14.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nawiasy masz poza stringami
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 1 Dołączył: 21.11.2006 Skąd: Ozorków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kiedy wrzucam nawiasy w ramy stringów, to pokazuje mi się biała strona. Zapewne w złych miejscach umieszczam nawiasy.
Jak według was powinno wyglądać to zapytanie? -------------------- Wykonujemy strony www, wśród naszych produktów są także system rezerwacji online oraz system monitorowania pozycji w wyszukiwarkach
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 08:23 |