![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 102 Pomógł: 1 Dołączył: 26.07.2006 Skąd: Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Czy jest jakas sensowna metoda na zlamanie dlugich stringow w DIVie? Mam na mysli sytuacje gdy <DIV> ma zdefiniowana szerokosc np. 300px a ktos wrzuci tam np. 200 znakow "O". Taki string z uwagi na brak spacji wyjdzie poza ramy elementu i popsuje caly design. Mozna to oczywiscie robic z PHP i jeli np. nie ma spacji przez N liczbe znakow wrzucac <BR /> ale to rozwiazanie jest beznadziejne, poniewaz litery maja rozna szerokosc i zawsze w innym miejscu string zostanie przelamany. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 102 Pomógł: 1 Dołączył: 26.07.2006 Skąd: Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Widze, ze nikt nie jest skory do pomocy a w przedszkolu napewno nikt nie pomoze poniewaz temat wbrew pozora nie jest banalny.
Dla zainteresowanych tematem znalazlem dobre rozwiazanie - geste wstawianie tagu <wbr/> przegladarka sama zadecyduje czy lamac na wbrach czy nie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety możesz to rozwiązać tylko na dwa sposoby:
1. Łamać stringa na przykład spacją (za pomocą PHP lub po stronie przeglądarki za pomocą JavaScript) 2. Dodać overflow co zasugerowała ~JoShiMa. Niestety nie ma za bardzo innych możliwości bo sam HTML nie jest w stanie łamać ciągu znaków. Jeśli chodzi o tag <wbr> to nie polecam Nie wszystkie przegląadrki go wspierają i nie jest on częścią specyfikacji. Pod linkiem poczytasz więcej. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 592 Pomógł: 62 Dołączył: 3.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
oprócz overflow znalazłem coś takiego: http://www.thefutureoftheweb.com/blog/breaking-long-urls
|
|
|
![]()
|
|
Obecnie IE6 i 7 oraz FF1/2 a to mi w zupelnosci wystarcza. Co do specyfikacji to nie wiem nawet skad on pochodzi bo na w3c.org ani slowa o tym znalesc nie moglem.. dziwna sprawa z tym tagiem.
Obecnie IE6 i 7 oraz FF1/2 a to mi w zupelnosci wystarcza. Co do specyfikacji to nie wiem nawet skad on pochodzi bo na w3c.org ani slowa o tym znalesc nie moglem.. dziwna sprawa z tym tagiem. EDIT: o dzieki rzymek01, ten CSS rozwiaze jeszcze problem Opery i Safari. Ten post edytował Luciano 8.08.2008, 10:56:25 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
o dzieki rzymek01, ten CSS rozwiaze jeszcze problem Opery i Safari. Hihi, to samo jest w moim linku (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) Choć i tak źródło jest jedno. |
|
|
![]()
|
|
LoL. Nie zauwazylem linka zamieszczonego w Twoim poscie co smieszniejsze wlasnie tam dowiedzialem sie o WBR i nie zauwazylem CSSa ;D
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 18:09 |