![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 237 Pomógł: 1 Dołączył: 15.10.2004 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nigdy nie szukalem domen do kupienia i zastanawia mnie czemu wiele domen jest wykupionych a na nich mowiąc szczerze nie wiele jest. Czemu zwykle takie domeny służą i czy szukać jej właściciela czy innej domeny. Proszę o poradę.
Nie wiedziałem gdzie umieścić to tu to zrobiłem. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 085 Pomógł: 231 Dołączył: 12.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Często domeny są po prostu rezerwowane. Jest pomysł, trwają nad nim prace, a żeby nikt nie zajął domeny wykupuje się ją odpowiednio wcześniej.
(Pewnie są też sytuacje, że był pomysł, trwały prace, ale zabrakło budżetu ^^) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Często ludzie też kupują takie domeny, bo mają atrakcyjną nazwę, a następnie sprzedają ją za dużo wyższą cenę - taki sposób na zarabianie
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 237 Pomógł: 1 Dołączył: 15.10.2004 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pytanie więc czy bardziej opłaca się szukać ich obecnych właścicieli czy innej domeny? Nie chodzi tylko o cenę
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To zależy od cen i od tego co pod tą domeną będzie i jak nardzo istotne jest żeby nazwa produktu/firmy/etc była taka sama jak domena.
Sam to oceń. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 875 Pomógł: 230 Dołączył: 20.03.2005 Skąd: Będzin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najlepiej jest że jak tworzysz własny produkt, dostosowujesz pod nią unikalną nazwę która nie będzie zajeta jako domena.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Domeny są zajęte przez spamerów (sami nazywają się pozycjonerami). Niestety sytuacja obecnego rynku pozycjonowania wymaga udziału w systemach wymiany linków - te z kolei wymagają posiadania wielu domen i dużo zaindeksowanych stron w google.
Ludzie/Firmy z branży mają po kilkaset a często nawet idą w tysiące domen. Na domenach tych zazwyczaj jest stawiany spam typu: autoblogi (agregujące wpisy z rss innych blogów), papkę z automatów, przerobione teksty z wikipedii i inne takie + dużo linków wychodzących. Co do odkupowanie domen z taką przeszłością to jest to sprawa ryzykowna - Google bardzo nie lubi takich technik i banuje takie domeny. Także często na allegro można kupić atrakcyjną nazwę domeny, której potem "nie istnieje" w Google. Oczywiście można składać wniosek o reinkluzję itp, ale trzeba sobie zdawać z tego sprawę kupując "używane" domeny (przykład) Z drugiej strony jeśli na domenie jest słaba treść, ale nie jest to spam to warto taką domenę kupić bo domena im starsza tym bardziej wartościowa według algorytmu Google. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na szczęście wszyscy pozycjonerzy to "prostytutki", których alfonsem jest Google. Zrobią wszystko za pozycję w wyszukiwarce.
Google pierdnie i wszyscy lecą za nim. To właśnie dlatego mamy debilny system wyszukiania gdzie popularność jest ważniejsza od treści. |
|
|
![]()
|
|
Czy ktoś z bardziej doświadczonych użytkowników pomógłbym mi wybrać domenę dotyczącą pewnej rzeczy (nie ujawnię, bo nie chce aby ktoś ją zajął). Chodzi mi o to, aby domena była nie za długa, odróżniała moje od konkurencji i dobrze wybrana do tej rzeczy. Sprawdzałem wiele domen, ale większość jest już zajętych. Mam nadzieję, że ktoś poświęci mi te 10 minut. Konkakt na PW
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 02:40 |